Κύπρος: Τριπλός «πονοκέφαλος» από το εξωτερικό

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η βουτιά του ρουβλίου έναντι του ευρώ και η ανατίμηση του φράγκου προβληματίζουν πολιτικούς και παράγοντες στην Κύπρο. Η πρόοδος της τελευταίας διετίας και οι φόβοι... αναταράξεων.

Κύπρος: Τριπλός «πονοκέφαλος» από το εξωτερικό

Έντονα προβληματισμένοι είναι οι οικονομικοί παράγοντες της Κύπρου, καθώς κόντρα στην πορεία σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και των τραπεζών, μια σειρά αρνητικών ειδήσεων από το εξωτερικό έρχεται να επισκιάσει το θετικό κλίμα.

Κυβερνητικοί παράγοντες της Κύπρου υποστηρίζουν πως η δουλειά που έχει γίνει κατά την τελευταία διετία έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αναφερόμενοι στις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, στις θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα, αλλά και από τις επιτυχείς ανακεφαλαιοποιήσεις, τόσο της Τράπεζας Κύπρου, όσο και της Ελληνικής Τράπεζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2015 θα είναι το πρώτο έτος όπου το ΑΕΠ θα σταματήσει την πτώση του, ή ενδεχομένως να σημειώσει και οριακή άνοδο.

«Η Κύπρος έχει ανάγκη να προσελκύσει φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό» δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός οικονομικός παράγοντας του νησιού, συμπληρώνοντας πως «τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις, όσο και η δημιουργία καζίνο αποτελούν δύο πολύ καλά εργαλεία για να γίνει κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία δεν έχουν εκλείψει.

«Μας ανησυχούν τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, καθώς μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης θα επηρεάσει ως ένα βαθμό και την Κύπρο. Βέβαια, ο επηρεασμός αυτός θα είναι περιορισμένος μετά τον τερματισμό δραστηριοποίησης των κυπριακών τραπεζών και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις των δεκαετών κυπριακών ομολόγων βρίσκονται κοντά στο 5,5%, όταν οι αντίστοιχες των ελληνικών κυμαίνονται μεταξύ του 9% και του 10%», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η άποψη γνωστότατου Κύπριου πολιτικού: «Eνδέχεται η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που ακολούθησε την μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο να αποδειχθεί, έστω και εκ των υστέρων, επωφελής για τη χώρα μας, παρά τον τρόπο, την τιμή και το χρονικό σημείο που αυτή επιβλήθηκε», σημείωσε.

Μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την κυπριακή οικονομία είναι οι εξελίξεις στη ρωσική οικονομία. Η δραστική υποχώρηση της ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ, αναμένεται να δυσκολέψει την προσέλκυση Ρώσων τουριστών στο «Νησί της Αφροδίτης», καθώς το κόστος των διακοπών θα αυξηθεί σημαντικά για τους Ρώσους πολίτες.

Ένας τρίτος παράγοντας που προκαλεί προβληματισμό είναι η έντονη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ, ιδίως λόγω του σχετικά μεγάλου ποσού τραπεζικών δανείων που είναι αποτιμημένα στο ελβετικό νόμισμα και έχουν δοθεί από κυπριακές τράπεζες (γύρω στα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα stockwatch).

Παρόλα αυτά, στην Κύπρο επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι στο «τέλος της ημέρας» όλα θα πάνε καλά και μάλιστα κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών και να μην υπάρξει εφησυχασμός στην κοινωνία, λόγω των προσδοκιών από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όποτε και αυτή αν γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v