Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για το ευρώ

Περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας για το ευρώ δημιουργούν τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα για το ενιαίο νόμισμα, εξηγώντας πιθανόν και την απόφαση "αποσύνδεσης" που έλαβε η Ελβετία. Οι κρίσιμες εκλογές, τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι αποφάσεις Ντράγκι και η Ρωσία.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για το ευρώ

Το ευρώ για το επόμενο εξάμηνο θα βρεθεί σε περιδίνηση, από την οποία θα επηρεαστεί και η ισοτιμία του, καθώς οι οικονομικές αβεβαιότητες και το ασταθές πολιτικό κλίμα καθιστούν ευάλωτο το ενιαίο νόμισμα.

Ισως αυτό εξηγεί και την απόφαση «αποσύνδεσης» που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, δημιουργώντας σεισμό στις αγορές. Μετά από αυτή την κίνηση τα στοιχήματα υπέρ της πτώσης του ευρώ εκτοξεύτηκαν. Παράλληλα, το ευρώ υποχώρησε 3,5% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων οικονομιών. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1999, όταν έκανε ντεμπούτο το νόμισμα με αποτέλεσμα το ευρώ να φτάσει σε χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου.

Για πρώτη φορά από τότε που εφαρμόστηκε το ενιαίο νόμισμα, εμφανίστηκαν τόσα πολλά προβλήματα σε τόσα διαφορετικά μέτωπα. Στην οικονομία, η προοπτική της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, είναι πλέον ορατή. Στην πολιτική, οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και στη Βρετανία - και το φθινόπωρο στην Ισπανία - δημιουργούν ένα περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας.

Παράλληλα τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι δημιουργούν νέα δεδομένα, όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς από τη μία πλευρά, θα οδηγούν σε επανακαθορισμό της πολιτικής για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Στην Ιταλία, η παραίτηση του κ. Ναπολιτάνο σίγουρα επηρεάζει την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι και τις αποφάσεις του για μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν, ότι η αύξηση των διαθέσιμων δημοσιονομικών πόρων από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν από τους ηγέτες τους ως επιχείρημα για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς ήδη οι τρεις από αυτές έχουν εκκρεμότητες:

Η Γαλλία και η Ιταλία με την παράταση που έχει δοθεί μέχρι Μάρτιοαπό την ΕΕ, σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2014, η Ελλάδα και η Ισπανία με τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις και - αν επικρατήσουν τα αριστερόστροφα κόμματα -με το αίτημα τους για επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμβάσεων. Με δεδομένο μάλιστα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των χρεών τους ανήκει στους ευρωπαίους εταίρους τους, αυτομάτως το θέμα αποκτά πολιτικές διαστάσεις.

Σ'αυτό το μείγμα θα πρέπει να προστεθεί και το θέμα των κυρώσεων με τη Ρωσία. Ήδη, εντός της ΕΕ διαμορφώνεται μέτωπο σοσιαλδημοκρατών ηγετών. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας και Οικονομικών Υποθέσεων Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και παλαιότερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλούν ανοικτά για τα προβλήματα που προκαλούν οι κυρώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία και για την ανάγκη να επανεξεταστούν.

Όλα αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν την ισοτιμία του ευρώ, καθώς θα επιτείνουν τη νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές. Στην πραγματικότητα η Γερμανίδα καγκελάριος και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα, τόσο μέσα στους κόλπους της ΕΕ, όσο και εκτός αυτής.

-Στα τέλη Γενάρη θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της πολιτικής του κ. Ντράγκι και η απόφασή του να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός, αγνοώντας τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις που διατυπώνει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας.

-Στις 26 Ιανουαρίου το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της Ελλάδας και το ενδεχόμενο επικράτησης της αντιπολίτευσης.

-Το Μάρτιο θα φουντώσει η συζήτηση για το πρόγραμμα σταθερότητας, με αφορμή τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί για τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αν και το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί η προσφιλής στρατηγική των συμβιβασμών, εντούτοις αυτό θα προκαλέσει διάλογο για το μέλλον του συμφώνου σταθερότητας και σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ισοτιμία του ευρώ.

-Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, οι βρετανικές εκλογές θα κινούνται με σημείο αναφοράς το BREXIT. Ήδη, οι ευρωσκεπτικιστές του Φάραντζ έχουν αναγκάσει τον Ντέβιντ Κάμερον να προσαρμόσει τη ρητορική του στον καμβά του αντιπάλου του. Αν και η κυρία Μέρκελ προσπαθεί να βοηθήσει τον Βρετανό ομόλογό της, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την τροπή που θα πάρει το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι το καλύτερο δυναμωτικό για την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το θέμα της Ρωσίας, καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για τις κυρώσεις. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν ρωσικές πηγές, επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν πλέον ανοιχτά την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v