Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΔΙΤ: Πώς βρέθηκε η Ελλάδα στην τρίτη θέση της Ευρώπης

Παρά τις καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων η Ελλάδα βρέθηκε πέρυσι στην τρίτη θέση της Ευρώπης. Υπογράφηκαν επτά συμβάσεις, συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ. Το παράδειγμα της περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΣΔΙΤ: Πώς βρέθηκε η Ελλάδα στην τρίτη θέση της Ευρώπης

 Την τρίτη θέση στην Ευρώπη με βάση τις νέες συμβάσεις για έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) κατέκτησε το 2014 η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για τη δραστηριότητα στη συγκεκριμένη αγορά την προηγούμενη χρονιά.

Στη διάρκεια του 2014 έπεσαν οι υπογραφές σε επτά συμβάσεις ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας 465 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια της προηγούμενης εξαετίας είχε υπογραφεί μόλις μία σύμβαση ΣΔΙΤ για την κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την πρώτη θέση κατέλαβε και πέρυσι η Βρετανία με 22 νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 11 συμβάσεις. Εκτός από την Ελλάδα, την πεντάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία και η Γερμανία, με πέντε συμβάσεις εκάστη. 

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν τις τελευταίες ημέρες επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριζαν πως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, ειδικά στον τομέα των έργων τεχνολογίας όπου η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ ημιτελών συμβάσεων και διαγωνισμών. Επισημάνθηκε, ακόμα, πως ολόκληρο το σχέδιο Γιούνκερ για την αύξηση των επενδύσεων στην Ε.Ε. έχει ως πυρήνα τις συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Στη διάρκεια του 2014 η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και οι δημόσιοι φορείς που εμπλέκονταν υπέγραψαν δύο συμβάσεις ΣΔΙΤ για την κατασκευή και πολυετή λειτουργία - συντήρηση 24 σχολικών μονάδων στην Αττική, το έργο της τηλεματικής (για την πληροφόρηση επιβατών και τη διαχείριση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών) στην Αττική, καθώς και το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Προ ημερών υπεγράφησαν και οι συμβάσεις για τρία έργα εγκατάστασης ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο κ.λπ.

Σταθμός στην πορεία του θεσμού θεωρείται και η χθεσινή ανακήρυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ως οριστικού αναδόχου στο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Η απόφαση ελήφθη από την περιφέρεια αφού η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέθεσε τη σύμβαση χρηματοδότησης του έργου (εκτός από το ΕΣΠΑ, το έργο χρηματοδοτείται από την Alpha Bank), τις τελικές μελέτες κ.λπ.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως η σύμβαση προβλέπει πως το κόστος επεξεργασίας των απορριμμάτων ανέρχεται σε 67 ευρώ τον τόνο, όταν σήμερα η Αττική πληρώνει περί τα 80 ευρώ τον τόνο. Οι ίδιοι επισημαίνουν το παράδειγμα του δημάρχου Πύργου ο οποίος δεν είχε και τόσο μεγάλη εκτίμηση για τις ΣΔΙΤ. Αλλαξε στάση και προχώρησε σε διαγωνισμό με ΣΔΙΤ όταν έφτασε μέχρι τα Σκόπια και ετοιμαζόταν να υπογράψει σύμβαση μεταφοράς των σκουπιδιών στη γειτονική χώρα. Οταν πληροφορήθηκε πως το κόστος θα έφτανε τα 130 ευρώ ανά τόνο, συμπάθησε τις ΣΔΙΤ...

Η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα υπογραφεί μετά την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται και η σύμβαση για τη διαχείριση απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, έργο στο οποίο επικράτησε ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στη χρηματοδότηση συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Εθνική Τράπεζα και το κοινοτικό ταμείο Jessica.

Η νέα χρονιά, πάντως, βρίσκει τον θεσμό των ΣΔΙΤ σε σταυροδρόμι καθώς η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προχώρησε στην ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται εχθρικός απέναντι στον θεσμό, παρά το γεγονός πως τα επτά έργα που υπεγράφησαν το τελευταίο δωδεκάμηνο προσφέρουν π.χ. μια μικρή ανάσα στην αγορά οικοδομής της Αττικής ή στην αγορά τεχνολογίας και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών όπως η νοτιοκορεάτικη LG που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το ηλεκτρονικό εισιτήριο μαζί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στην τρίτη θέση, μαζί με το Βέλγιο, βρέθηκε η Ελλάδα και με βάση την αξία των συμβάσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν πέρυσι αντιστοιχούν στο 0,26% του ελληνικού ΑΕΠ, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνεται από την Ιρλανδία (υπέγραψε 2 μεγάλες συμβάσεις ΣΔΙΤ που αντιστοιχούν στο 0,47% του ΑΕΠ). Στη δεύτερη θέση ήταν η Βρετανία καθώς οι 22 νέες συμβάσεις του 2014 προσέγγισαν το 0,36% του ΑΕΠ της.  Τέταρτη στην Ευρώπη ήταν πέρυσι η Ολλανδία με την αξία των πέντε συμβάσεων ΣΔΙΤ που υπέγραψε να αντιστοιχούν στο 0,17% του ΑΕΠ.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v