Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Τι πραγματικά κάνουν οι Έλληνες καταθέτες

Exit poll του αμερικανικού οίκου σε πελάτες ελληνικών τραπεζών. Πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση, τι προτίθενται να κάνουν την επομένη των εκλογών. Οι προβλέψεις για καταθέσεις, δάνεια, επιτόκια και ποιότητα ενεργητικού.

Morgan Stanley: Τι πραγματικά κάνουν οι Έλληνες καταθέτες

Τη νευρικότητα των πελατών των ελληνικών τραπεζών εν μέσω ρευστού πολιτικού σκηνικού αποτυπώνει ειδική έρευνα της Morgan Stanley.

Η δημοσκόπηση του αμερικανικού οίκου έγινε τις προηγούμενες ημέρες και εστίασε σε 822 πελάτες τραπεζικών ιδρυμάτων. Το αποτέλεσμα στέλνει αρνητικά μηνύματα για τις καταθέσεις, τη ζήτηση για νέα δάνεια αλλά και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών. 

Ειδικότερα και με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι συγκεκριμένοι πελάτες των τραπεζών στον αμερικανικό οίκο: 

 

Καταθέσεις: Πιθανή η εντατικοποίηση στις εκροές καταθέσεων το επόμενο τρίμηνο.

Ενώ ποσοστό άνω του 50% των πελατών εκτιμά ότι θα διατηρήσει τις καταθέσεις στην τράπεζά του, το υπόλοιπο 44% εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλων εκροών το α' τρίμηνο.

Ο οίκος τονίζει ότι οι εκροές καταθέσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για τα ελληνικά ιδρύματα, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2009-2012 είχε χαθεί το 33% των καταθέσεων, με το 17% να εξαφανίζεται το 2012, όταν και είχαν εντατικοποιηθεί οι ανησυχίες για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

 

Δάνεια: Η έρευνα δείχνει ότι οι χορηγήσεις δεν αναμένεται να αυξηθούν σύντομα, με περιορισμένες προσδοκίες για αίτηση νέου δανείου το επόμενο τρίμηνο.

Μόλις το 20% εκτιμά ότι αναμένεται να καταθέσει σχετικό αίτημα.

Η ΜS τονίζει ότι δεν πιστεύει πως αυτό οφείλεται μόνο στα τρέχοντα επίπεδα αβεβαιότητας.

Η πολύ ισχνή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η ασταθής κατάσταση για πολλά νοικοκυριά θα διατηρήσουν τις πιέσεις στα νέα δάνεια.

Πιθανή επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού: Πιο ανησυχητικό είναι το αρνητικό κλίμα αναφορικά με τα
επίπεδα χρέους των ιδιωτών, που δείχνουν την προοπτική επιτάχυνσης στη δημιουργία επισφαλών δανείων. 

Περί το 30% των πελατών εκτιμά ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των δανείων του το επόμενο τρίμηνο – σε ευθυγράμμιση με τον δείκτη επισφαλών δανείων του κλάδου.

Ωστόσο, ένα επιπρόσθετο 33% σημειώνει ότι αισθάνεται άβολα με το επίπεδο χρέους του.

 

Επιτόκια καταθέσεων: Η Morgan Stanley εκτιμούσε ότι οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να αναβάλουν περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων, προβλέποντας οριακή αύξηση του κόστους καταθέσεων λόγω της αστάθειας.

Ωστόσο, οι μισοί περίπου πελάτες αναμένουν ότι τα επιτόκια που λαμβάνουν θα παραμείνουν σταθερά.

Επιπροσθέτως, ενώ ο οίκος θα περίμενε πιέσεις στο spread μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, δεδομένης και της μικρής ζήτησης για νέα δάνεια, τα 2/5 των πελατών περιμένουν άνοδο.

Ο οίκος λαμβάνει ουδέτερη στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των σεναρίων για τις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, σημειώνει ότι τείνει να πιστέψει πως οι εξελίξεις δεν θα είναι τόσο κακές όσο πολλοί δείχνουν να πιστεύουν. Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου 20-30% σε σχέση με τις δίκαιες αξίες που θέτει στο βασικό της σενάριο.

Σημειώνεται ότι ο οίκος σε έκθεσή του στις 19/1 μείωσε το στόχο για την Alpha Bank στο 0,55 ευρώ από 0,8 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,2 ευρώ από 0,32 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,96 ευρώ από 1,5 ευρώ, υποβαθμίζοντας την Alpha σε equalweight, σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις των άλλων δυο ελληνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v