Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε η ένταξη των τραπεζών στον ELA

Εγκρίθηκε το αίτημα που κατέθεσε η ΤτΕ για την ένταξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Το «ΟK» δόθηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως ήταν η αίτηση.

Εγκρίθηκε η ένταξη των τραπεζών στον ELA

Εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από τη Φρανκφούρτη, το αίτημα της ΤτΕ για ένταξη των συστημικών τραπεζών της χώρας στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Oι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι το πράσινο φως δόθηκε για δύο εβδομάδες (όπως είναι ο κανονισμός και η αίτηση που υπεβλήθη), μέχρι δηλαδή την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι η προσφυγή στον ELA ήταν απαραίτητη, καθώς σύντομα το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί, εξ ανάγκης, να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων προκειμένου να ενισχύσει το ήδη αδύναμο, για τα δεδομένα ενός κράτους, ταμείο. Η χρήση του μηχανισμού δεν είναι υποχρεωτική, και το αίτημα υποβλήθηκε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή η εκροή καταθέσεων, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, προβληματίζει τις διοικήσεις των τραπεζών για το τι μέλλει γενέσθαι στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές και έως ότου η χώρα αποκτήσει κυβέρνηση.

Στο μέτωπο των καταθέσεων ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της εκροής ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ από το Δεκέμβριο με το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφώνεται στα 159 δισ. ευρώ από 164 δισ. προ διμήνου.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι εκροές του Δεκεμβρίου δεν οφείλονται σε φόβο και σε πιθανή πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση φόρων και κατανάλωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v