Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστική αγορά: Τι ελπίζει και τι φοβάται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς βλέπουν οι παράγοντες της ασφαλιστικής βιομηχανίας την «επόμενη μέρα» σε περίπτωση σχηματισμού μιας κυβέρνησης με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τρέχουσα πραγματικότητα και οι «αποστάσεις» από τα βασικά αιτήματα του κλάδου.

Ασφαλιστική αγορά: Τι ελπίζει και τι φοβάται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητική για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφαλιστικής. Για παράδειγμα, καλές ήταν σχέσεις που είχε διατηρήσει με τους παράγοντες της αγοράς ο Γιώργος Σταθάκης, με την παρουσία του και τους χαιρετισμούς του σε εκδηλώσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στο θετικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος αναφέρθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο περιθώριο της εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, την περασμένη Δευτέρα.

Οι επίσημες θέσεις του κόμματος (κα Κερασίνα Ραυτοπούλου, μέλος της γραμματείας του τομέα οικονομικής πολιτικής, συντονίστρια χρηματοπιστωτικού) πως κυρίαρχο ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η κοινωνική ασφάλιση και πως θα ενταθούν οι προσπάθειές για υγιείς-αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες, βρίσκουν σύμφωνες και τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι (προεκλογικές) υποσχέσεις παραγόντων του κόμματος ότι θα εξετάσουν με θετικό μάτι το ζήτημα των ασφαλισμένων των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, θετικά και όχι αρνητικά ακούστηκαν από την αγορά.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατά σαφείς αποστάσεις από μια σειρά σημαντικών αιτημάτων του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, αιτημάτων ωστόσο που μέχρι σήμερα είτε δεν έχουν υιοθετηθεί από τις έως τώρα κυβερνήσεις, είτε έχουν υιοθετηθεί πολιτικά, αλλά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

α) Η ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων -δεύτερος πυλώνας- με συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών. Θεωρητικά, ο σχετικός νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα του έτους (αρχικά αναμενόταν τον Ιούνιο του 2014, αλλά έλαβε δωδεκάμηνη χρονική παράταση), ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι τελικά θα συμβεί.

β) Οι συμπράξεις-συνεργασίες κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών. Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, στο συγκεκριμένο πεδίο δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι σήμερα, παρά την πολιτική έγκριση που υπήρξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

γ) Η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών (σ' αυτό ούτε η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί). Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ έναντι μιας μικρής ετήσιας επιβάρυνσης, ο μελλοντικές ζημιές από σεισμούς-πυρκαγιές-πλημμύρες θα καλύπτονται πλήρως από τους αντασφαλιστές του εξωτερικού, και όχι όπως-όπως από τον κρατικό προϋπολογισμό, εφ' όσον αυτός θα μπορεί να διαθέσει τα αντίστοιχα κονδύλια.

δ) Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται διατεθειμένο να επαναφέρει -τουλάχιστον άμεσα- τις προϋπάρχουσες φοροαπαλλαγές στα συμβόλαια του κλάδου ζωής.

Με άλλα λόγια, σε βραχυμεσοπρόθεσμη βάση, οι παράγοντες της ασφαλιστικής βιομηχανίας επιθυμούν να σταθεροποιηθεί η γενικότερη πορεία της οικονομίας, καθώς κατά τους τελευταίους δύο μήνες η αύξηση του πολιτικού ρίσκου «πάγωσε» την αγορά, η οποία προσπαθούσε να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2013.

Σε δεύτερη φάση, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσει την αδυναμία του κρατικού τομέα να συνεχίσει να προσφέρει στους ασφαλισμένους τις πλουσιοπάροχες καλύψεις του παρελθόντος και πως ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα σε θέματα υγείας, σύνταξης και προστασίας είναι απαραίτητος, ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v