Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αθήνα τα χαμηλότερα ενοίκια γραφείων της Ευρώπης

Ερευνα της εταιρείας συμβούλων JLL δείχνει πως στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό άδειων γραφείων μετά το... Κίεβο. Ελπίδες για σταθεροποίηση τιμών το 2015.

Στην Αθήνα τα χαμηλότερα ενοίκια γραφείων της Ευρώπης

Μόνο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, που βρίσκεται σε σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία, συναντάει κάποιος μεγαλύτερο ποσοστό άδειων γραφειακών χώρων από την Αθήνα!

Τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων JLL είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί με τους γραφειακούς χώρους στην ελληνική πρωτεύουσα. Δείχνουν, επίσης, και το εύρος των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου, όπως η Μπάμπης Βωβός και άλλοι μη εισηγμένοι οι οποίοι οδήγήθηκαν στη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την έρευνα της JLL τα ενοίκια γραφειακών χώρων στην Αθήνα είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Φτάνουν τα 204 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως (δηλαδή 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα) για γραφεία υψηλών προδιαγραφών.

Οσο για το ποσοστό των διαθέσιμων χώρων (δηλαδή των ξενοίκιαστων γραφείων) προσεγγίζει σήμερα το 19,1% και είναι ακόμα μεγαλύτερο σε περιφερειακές αγορές της Αθήνας ή σε κτίρια γραφείων παλαιότερης ηλικίας.

Το «ρολόι» της JLL δείχνει πως η ελληνική πρωτεύουσα είναι σήμερα στο χαμηλότερο σημείο του οικονομικού / επενδυτικού κύκλου, θέση που μοιράζεται με τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, τη Βουδαπέστη κ.λπ.

Στην έρευνα περιλαμβάνονται 75 ευρωπαϊκές πόλεις, που κατά την εταιρεία συμβούλων ακινήτων είναι οι σημαντικότερες αγορές στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η JLL προβλέπει πως και φέτος οι ενοικιαστές θα έχουν το πάνω χέρι στις συναλλαγές για γραφειακούς χώρους.

Η πιο ακριβή αγορά παραμένει το Λονδίνο (West End με κόστος ενοικίου 1.450 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως), ενώ ακολουθούν η Μόσχα και το Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v