Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΑΣΕ: Οι βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη προήλθαν από περιοχές των αυτονομιστών

Με βάση την των πληγμάτων, οι ρουκέτες εβλήθησαν από τις περιοχές Οκτιάμπρ και Ζαϊτσένκο. Αμφότερες οι περιοχές αυτές ελέγχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε ο ΟΑΣΕ. Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ.

ΟΑΣΕ: Οι βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη προήλθαν από περιοχές των αυτονομιστών

Οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη που είχαν αποτέλεσμα τριάντα πολίτες να βρουν τον θάνατο έγιναν από δύο σημεία τα οποία ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, διαπίστωσαν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο.

«Βάσει της ανάλυσης των πληγμάτων, οι ρουκέτες Γκραντ εβλήθησαν από τα βορειοδυτικά, από την περιοχή Οκτιάμπρ, και οι ρουκέτες Ουραγκάν από τα ανατολικά, από την περιοχή Ζαϊτσένκο (...). Αμφότερες οι περιοχές αυτές ελέγχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε ο ΟΑΣΕ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο, επισημαίνοντας ότι οι ρουκέτες αυτές έπληξαν μια περιοχή που απέχει περίπου 400 μέτρα από ένα στρατόπεδο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά της η Ρωσία μπλόκαρε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο επικρίνεται η ηγεσία των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας για τις προκλητικές δηλώσεις τους σχετικά με την έναρξη μεγάλης επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου.

Στο ίδιο ψήφισμα υπήρχε ταυτόχρονη καταδίκη της πρόσφατης αναζωπύρωσης της βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία μόλις έχει μπλοκάρει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνούμενη να συμπεριληφθεί σε αυτό η καταδίκη των πρόσφατων προκλητικών δημόσιων δηλώσεων από τους αυτονομιστές» είπε ένας διπλωμάτης του στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η καταδίκη αφορούσε τις δηλώσεις του ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δεν επιθυμούν συμβιβασμό και ότι αποφάσισαν να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου, ενώ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες. Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα.

Η Βρετανία η οποία είχε τη διπλωματική πρωτοβουλία πρότεινε να υπάρξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απηχεί την καταδίκη της επίθεσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν μαζί με την έκκληση για έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις στη Μαριούπολη, αλλά η Ρωσία το απέρριψε, δήλωσαν επίσης διπλωματικές πηγές. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτούν ομόφωνη έγκριση και η Ρωσία με δικαίωμα βέτο όπως και τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να τις μπλοκάρουν.

Νωρίτερα από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ο Μπαν Κι –μουν «καταδικάζει απερίφραστα τη επίθεση με ρουκέτες στην πόλη της Μαριούπολης, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και τραυματίστηκαν πάνω από εκατό».

Ποροσένκο: Είμαστε πιστοί στη συμφωνία του Μινσκ 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τους φιλορώσους αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία παραμένει πιστή στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο στο Μινσκ.

"Το ξεκίνημα μίας πολιτικής διαδικασίας αποκλιμάκωσης και ρύθμισης παραμένει η προτεραιότητά μας. Δεν βλέπουμε εναλλακτική στη συμφωνία του Μινσκ", δήλωσε σε μία συνάντηση με τους επικεφαλής ασφαλείας και άμυνας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ποροσένκο είπε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν τη Δευτέρα (αύριο) προκειμένου να συζητήσουν την κρίση και τις επιλογές για την αύξηση της πίεσης προς τη Ρωσία.

Ομπάμα: Θα αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία

Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα «αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία» σε συντονισμό με τις διπλωματίες των άλλων δυτικών χωρών, δηλώνοντας ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι «πλην της στρατιωτικής αντιπαράθεσης».

«Το θέμα είναι να γνωρίζουμε αν θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο που είναι κακός όχι μόνο για τον ουκρανικό λαό αλλά επίσης (...) κακός για τον ρωσικό λαό», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι πως η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τις πλευρές που αντιμάχονται στην ανατολική Ουκρανία να επιδιώξουν μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι δύο άνδρες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Κέρι πρότεινε να διευρυνθεί η ομάδα των διεθνών παικτών οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

"Ο Λαβρόφ τόνισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τα μέρη προς μία ειρηνική επίλυση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προστίθεται ότι "οποιαδήποτε πραγματικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο με απευθείας διάλογο με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τον οποίο το Κίεβο αποφεύγει με κάθε τρόπο, [επειδή] έχει σαφώς ξεκινήσει μία πορεία για στρατιωτική καταστολή στη νοτιοανατολική Ουκρανία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v