Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις για το ευρώ μετά τη νίκη Τσίπρα

Οι νέες πιέσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν στις συναλλαγές της Δευτέρας, οφείλονται στο ότι η νίκη του Αλέξη Τσίπρα αυξάνει την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ο Brian Jacobsen, διαχειριστής της Wells Fargo Asset Management.

Πιέσεις για το ευρώ μετά τη νίκη Τσίπρα

Νέες πιέσεις για την ισοτιμία του ευρώ προκαλεί η Αθήνα και η είδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει για μια αποφασιστική νίκη στις εκλογές. 

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,1167 δολάριο στις συναλλαγές της Νέας Ζηλανδίας μετά τα exit polls που έδειξαν το ευρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιανουαρίου το ευρώ "άγγιξε" νέα χαμηλά 11 ετών, στο 1,1115 δολάριο, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3,1%, συμπληρώνοντας έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών έναντι του δολαρίου.

Οι νέες πιέσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν στις συναλλαγές της Δευτέρας, οφείλονται στο ότι η νίκη του Αλέξη Τσίπρα αυξάνει την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε μια πρωτοφανή κίνηση για την ένωση, τονίζει ο Brian Jacobsen, διαχειριστής της Wells Fargo Asset Management.

"Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ όντως λάβει πάνω από το 1/3 των ψήφων, μπορεί να πετύχει αυτοδυναμία στη Βουλή χωρίς να χρειάζεται μια κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό θα συνεχίσει να πιέζει το ευρώ χαμηλότερα, λόγω της -μικρής πάντως- πιθανότητας του Grexit", σημείωσε σε e-mail του ο κ. Jacobsen.

"Πλέον φαίνεται ότι πάμε σε σκληρές διαπραγματεύσεις" με τους πιστωτές της Ελλάδας, σημειώνει ο Simon Derrick, κορυφαίος οικονομολόγος της Bank of New York Mellon. "Πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό είναι κακό για το ευρώ. Θα καταλήξουμε, σχετικά γρήγορα, σε νέα δοκιμή της ισοτιμίας των 1,11 δολαρίων. Θα μπορούσατε να δείτε το νόμισμα να υποχωρεί σχετικά γρήγορα, στο 1,10 δολάριο εντός 24 ωρών. Αυτό είναι σίγουρα μια πιθανότητα", τόνισε.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v