Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» περιμένει η Citi

Περιορισμένα ρίσκα μετάδοσης αλλά και διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μήνες προβλέπει ο αμερικανικός οίκος. Δεν είναι βασικό σενάριο το Grexit, σημειώνει. Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων εκλογών.

«Δύσκολες διαπραγματεύσεις» περιμένει η Citi

H παράταση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί μεταξύ Αθήνας και εταίρων, εκτιμά η Citigroup σε ανάλυσή της.

Όπως υποστηρίζει, θα απαιτηθεί επίσημο αίτημα από την Αθήνα μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία που θα ακολουθήσει το μνημόνιο εκτιμά ότι θα διαρκέσουν μήνες.

Σύμφωνα με τη Citi, η περίοδος αυτή θα συνδυαστεί με φάσεις μεταβλητότητας στις αγορές. Σημειώνει πως αν και η τελική συμφωνία είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των τραπεζών, στο ενδιάμεσο υπάρχουν «μαξιλάρια» για να αντιμετωπιστούν πιέσεις, όπως ο μηχανισμός ELA της ΤτΕ ή η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός, όμωςτα πολιτικά ρίσκα αυξάνουν στην Ευρώπη, σημειώνει η ανάλυση βλέποντας τις τάσεις στην Ισπανία αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.  

Από πολλές πλευρές, η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα, ειδικά μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE.

Ωστόσο, τονίζει η Citi, η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ευρύτερες ανησυχίες για τα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη και στην άνοδο κομμάτων που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη τάση (mainstream).

Ο οίκος επιμένει ότι το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο εργασίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο και στις δύο πλευρές να τα βρουν.

Όπως αναφέρει η Citi, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μετριάσει τη στάση του, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα του χρέους και τη μείωσή του μέσω «κουρέματος». Η στρατηγική του θα επικεντρωθεί στη μάχη με τις ελίτ και τη διαφθορά. Ο οίκος όμως εκτιμά πως οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι περιορισμένες, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να προωθήσει τις αυξήσεις δημοσίων δαπανών που επιθυμεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος και γι’ αυτό «αδοκίμαστος», καταλήγει η Citi και προσθέτει ότι η μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας στην τρόικα και στη λιτότητα σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο να ισορροπήσει μεταξύ της προσπάθειας για αλλαγές στους όρους της τρόικας και στην κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτές οι εντάσεις μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια οποιασδήποτε κυβέρνησης και να οδηγήσουν σε νέες εκλογές υπό πολύ πιο δύσκολες περιστάσεις, αυξάνοντας το ρίσκο για ακόμα καλύτερη επίδοση κομμάτων που δεν θεωρούνται «κυρίαρχη τάση» (mainstream).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v