Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό F-16 κατέπεσε στην Ισπανία

Το αεροσκάφος συμμετείχε σε ΝΑΤΟική άσκηση. Ως αιτία για την πτώση αναφέρεται το γεγονός πως «κράτησε» ο κινητήρας κατά την απογείωση. Το ισπανικό Υπ. άμυνας μίλησε για 10 νεκρούς και 13 τραυματίες.

Ελληνικό F-16 κατέπεσε στην Ισπανία

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν όταν ένα μαχητικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη καθώς απογειωνόταν για να πάρει μέρος σε μια εκπαιδευτική άσκηση του NATO στη νότια Ισπανία, πέφτοντας πάνω σε άλλα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας.Οι δύο χειριστές του μαχητικού F-16 της ελληνικής ΠΑ είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Άλλοι πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονταν στο χώρο όπου σταθμεύουν αεροσκάφη όταν το F-16 συνετρίβη, μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Το δυστύχημα σημειώθηκε περί τις 15:20 (16:20 ώρα Ελλάδας) στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος, στην πόλη Αλμπαθέτε, περίπου 260 χλμ. νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών».

«Επεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Πέδρο Μορένες αναμενόταν στον τόπο του δυστυχήματος.Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την εθνικότητα των υπολοίπων νεκρών, πέραν των Ελλήνων χειριστών του μαχητικού.Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Γάλλος είναι νεκρός και πέντε σοβαρά τραυματίες.«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, θρηνούμε έναν νεκρό ενώ έχουν καταμετρηθεί πέντε σοβαρά τραυματίες» στις τάξεις του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα μεταβεί αύριο Τρίτη στον τόπο του δυστυχήματος.

Όμως πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανέφερε ότι οι Γάλλοι που έχασαν τη ζωή τους είναι οκτώ.

Οι πρώτες εικόνες από το Twitter



«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco. Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων από τις αρχές.

Νωρίτερα, σε μήνυμά του μέσω Twitter, ο Ραχόι είχε εκφράσει την θλίψη του για τα θύματα από «το τραγικό δυστύχημα στην αεροπορική βάση Λος Γιάνος».

Συγκεχυμένες είναι επίσης οι πληροφορίες για την εθνικότητα των 19 τραυματιών. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι εννέα από τους τραυματίες φέρονται πως είναι Ιταλοί, περιλαμβανομένων των δύο που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη καμιά πληροφορία για την εθνικότητα των τραυματιών.

Οι πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων στο νοσοκομείο La Paz της Μαδρίτης, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αλμπαθέτε.

Τη «βαθιά θλίψη του» για το πολύνεκρο δυστύχημα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.«Πρόκειται για μια τραγωδία η οποία αφορά ολόκληρη την οικογένεια του NATO. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους και τα έθνη όσων έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», είπε.






Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v