Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτικές κλινικές: Τι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση

Οι παράγοντες των ιδιωτικών κλινικών ζητούν εδώ και χρόνια -χωρίς να το έχουν πετύχει- την ισότιμη ένταξή τους στο εθνικό σύστημα υγείας, ανταγωνιζόμενες τα κρατικά νοσοκομεία επί ίσοις όροις. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες εκκρεμότητες άφησε η Ν.Δ.

Ιδιωτικές κλινικές: Τι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση

«Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση την εξόφληση όλων των παλαιών υποχρεώσεων του κράτους προς τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς και τη μελλοντική χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με ποσά που επαρκούν για ένα αξιοπρεπές επίπεδο νοσηλείας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες των ασθενών, είτε αυτές αφορούν το δημόσιο, είτε τον ιδιωτικό τομέα».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, ο οποίος δεν έκρυψε τη σειρά προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που έχει αφήσει η απερχόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με άλλον παράγοντα της αγοράς, «ακόμη εκκρεμεί η πληρωμή που μας είχε υποσχεθεί το υπουργείο για το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι είχε υπογραφεί το σχετικό ένταλμα»...

Άλλη εκκρεμότητα που άφησε ανοιχτή ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας κ. Βορίδης είναι η υπογραφή της νέας σύμβασης συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών για το... 2015. Και αυτό αφού σε λίγες μόλις ημέρες θα εκπνεύσει ο πρώτος μήνας του νέου έτους!

Ανοιχτό επίσης είναι το ζήτημα του τρόπου υποστήριξης από την Πολιτεία της δραστηριότητας του ιατρικού τουρισμού. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισκέφτηκε κλινικές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη σύνταξη νομοθετικού πλαισίου για το «ελληνικό brand name του ιατρικού τουρισμού».

Όπως λέγεται, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να έχει διαφωνήσει ανοιχτά.

Γενικότερα, οι παράγοντες των ιδιωτικών κλινικών ζητούν εδώ και χρόνια (χωρίς να το έχουν πετύχει) την ισότιμη ένταξή τους στο εθνικό σύστημα υγείας, ανταγωνιζόμενες τα κρατικά νοσοκομεία επί ίσοις όροις, καθώς πιστεύουν ότι αυτές εισπράττουν σήμερα πολύ χαμηλότερο τίμημα σε σύγκριση με το κόστος ανά ασθενή στα δημόσια νοσοκομεία. Μέσα από μια τέτοια λύση, υποστηρίζουν, το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας θα αναβαθμιστεί και το κόστος του ελληνικού δημοσίου θα περιοριστεί σημαντικά.

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αντίθετος και μάλιστα παραθέτουμε τρία αποσπάσματα από τις θέσεις του κόμματος για τον τομέα της υγείας:

• Οι δημόσιοι πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεωρούμε απολύτως ατελέσφορη τη λογική του «ισότιμου ανταγωνισμού» ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τις μεγάλες ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες.

• Θεωρούμε καταστροφική την προοπτική απόσυρσης του κράτους από την εγγυημένη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αξιοποιούνται συμπληρωματικά και για όσο διάστημα χρειάζεται, δεν θα ανταγωνίζονται όμως το δημόσιο σύστημα, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο των κρατικών πόρων, δηλαδή δεν θα ενισχύσουμε το ιδιωτικό κερδοσκοπικό σύστημα με την εγγύηση του κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v