Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τις θέσεις της Αθήνας

Τις προτάσεις της κυβέρνησης περιμένουν στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του οργάνου. Υπερασπίστηκε τις μειώσεις που ήδη έγιναν στο χρέος ο Ρέγκλινγκ. Τηλεφωνική συνομιλία Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη.

Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τις θέσεις της Αθήνας

Συγχαρητήρια στους νικητές των εκλογών έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και όπως είπε «περιμένουμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση που σχηματίζεται». 

Χαιρόμαστε που ακούμε πως στόχος των νικητών είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ, σημείωσε αλλά προσέθεσε πως «είναι νωρίς να πούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Πρέπει να αφήσουμε χρόνο στην νέα κυβέρνηση να δει πως θα προχωρήσει», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «θα επανέλθουμε στο θέμα στα μέσα Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Νταϊσελμπλουμ προγραμματίζει να έρθει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και όπως είπε είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον προωθούμενο για νέο υπουργό Οικονομικών (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον Γιάννη Βαρουφάκη). 

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έλαβε μια δημοκρατική απόφαση που σεβόμαστε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε δημιουργικά με τη νέα κυβέρνηση, όπως κάναμε με την προηγούμενη. «Η κυβέρνηση θα σχηματιστεί αύριο και μετά θα δούμε ποιες είναι οι θέσεις της».

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αυτές θα πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση, είπε. «Θέλουμε η Ελλάδα να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Θέλουμε να πληρώσει τα χρέη της και θα κινηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάτι που είναι καλό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Τόνισε ότι η χώρα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και πέρυσι κατάφερε να περάσει σε ανάπτυξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε έτοιμος για τις διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση και σημείωσε ότι το EFSF είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Όπως είπε το 2012 έγιναν κινήσεις που μείωσαν το κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό. Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση του χρέους σε παρούσες αξίες κατά 40%. «Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε».

Επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να κοιτάμε την σχέση χρέους προς ΑΕΠ αλλά και άλλες παραμέτρους όπως το πόσα ξοδεύονται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι όλοι οι πολιτικοί έχουν πει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ. Είναι μια πραγματιστική προσέγγιση. Είμαστε δημοκρατικοί πολιτικοί. «Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ποιο έντονα, αλλά οι αγορές έδειξαν ήπιες αντιδράσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πρόοδο, πήρε σκληρές αποφάσεις, αποφάσεις που ήταν δύσκολες και για τον κόσμο, αλλά οδήγησαν σε πρόοδο».

Οι συζητήσεις δεν ξεκίνησαν ακόμα και «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε μέσω του τύπου».

Όπως είπε μίλησε το πρωί με τον υποψήφιο για υπουργό Οικονομικών και του είπε ότι στόχος είναι η χώρα να μείνει στο ευρώ, αλλά δεν απάντησε στο κατά πόσο υπάρχει ή θα υπάρξει αίτημα για παράταση της υφιστάμενης παράτασης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v