Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΑΣΑ: Ψάχνει γραφεία 1.800 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας

Ανοικτό διαγωνισμό με τον οποίο αναζητά στέγη για τις υπηρεσίες του στο κέντρο της Αθήνας προκήρυξε ο ΟΑΣΑ. Βασική προϋπόθεση είναι το κτίριο να βρίσκεται πολύ κοντά σε μέσο σταθερής τροχιάς.

ΟΑΣΑ: Ψάχνει γραφεία 1.800 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας

Κτίριο στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο θα μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του αναζητά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Ο Οργανισμός, ο οποίος σήμερα στεγάζει την κεντρική του υπηρεσία στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως, προχώρησε στην προκήρυξη του ανοικτού διαγωνισμού με τον οποίο αναζητά για μίσθωση ακίνητο με ωφέλιμη επιφάνεια γραφειακών – αρχειακών χώρων 1.800 τετραγωνικών μέτρων. Το ενοίκιο των γραφειακών χώρων, αναφέρει η σχετική προκήρυξη, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 7% της αντικειμενικής αξίας του προσφερόμενου ακινήτου, σε διαφορετική περίπτωση η προσφορά θα κρίνεται ως απαράδεκτη.

Δίπλα σε μετρό και ηλεκτρικό

Το προς ενοικίαση ακίνητο θα πρέπει να είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο, ή αυτοτελές τμήμα μεγαλύτερου κτιρίου ή κτιριακού συγκροτήματος ή τουλάχιστον αυτοτελούς τμήματος κτιρίου (πλήρεις όροφοι) με κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες και κανονισμούς που ισχύουν σήμερα.

Το κτίριο που αναζητά ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να έχει χρήση επαγγελματικής στέγης (γραφεία), να βρίσκεται στην Αθήνα, μέσα στη περιοχή του «μικρού δακτυλίου» ενώ αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η απόστασή του από σταθμό του ΜΕΤΡΟ ή του ΗΣΑΠ να μην είναι μεγαλύτερη από 200 μέτρα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι δώδεκα έτη, αρχομένης από την ημερομηνία που θα υπογραφεί το Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής του μισθίου από την Επιτροπή Παραλαβής και τον ιδιοκτήτη του. Μετά την λήξη της μίσθωσης, ο ΟΑΣΑ μπορεί να παραμείνει στο μίσθιο μέχρι δύο μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την μεταστέγασή του, ή να ανανεώσει την μίσθωση. Να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στις 16 Ιανουαρίου και οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορές ως τις 6 Φεβρουαρίου.

Από την αγορά στην ενοικίαση

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι πριν από περίπου επτά χρόνια, στο τέλος του 2008, δηλαδή πριν η Ελλάδα βρεθεί στην δίνη της οικονομικής κρίσης, η τότε διοίκηση του ΟΑΣΑ είχε δημοσιεύσει πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά κτιρίου με έκταση έως 4.000 τετραγωνικά μέτρα με σκοπό να μεταστεγάσει σε ένα χώρο το σύνολο των υπηρεσιών του.

Σε μια εντελώς διαφορετική εποχή για την κτηματαγορά της Αθήνας ο ΟΑΣΑ προϋπολόγιζε τότε ότι για την αγορά του κτιρίου που ήθελε θα έπρεπε να δαπανήσει 12,6 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς, μάλιστα, στο εν λόγω ποσό να περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταβίβασης.

Αντίθετα η σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΑ θεωρεί ότι οι ανάγκες του Οργανισμού μπορούν να καλυφθούν με την ενοικίαση ενός ακινήτου χωρίς να είναι απαραίτητο να προχωρήσει στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v