Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργείο Εργασίας: Ποιοι κερδίζουν από τα πρώτα νομοσχέδια

Οι σχεδιασμοί της νέας κυβέρνησης για υψηλού συμβολισμού κινήσεις στο κρίσιμο μέτωπο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για μισθούς, συντάξεις και απασχόληση. Ο ρόλος του κράτους ως «εργοδότη ύστατης καταφυγής» κόντρα στην ύφεση.

Υπουργείο Εργασίας: Ποιοι κερδίζουν από τα πρώτα νομοσχέδια

Υψηλού πολιτικού συμβολισμού θεωρούνται τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Αντίστοιχου συμβολισμού, άλλωστε, θα είναι και τα πρώτα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν αφορούν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα, ήτοι στα 751 ευρώ και την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ. Τα νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή άμεσα.

Κομβικής σημασίας για την ανάσχεση της ανεργίας σε περίοδο ύφεσης και κρίσης θεωρείται το πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης για 300.000 ανέργους, με το κράτος "εργοδότη ύστατης καταφυγής". Η επεξεργασία του προγράμματος ανήκει στη Ράνια Αντωνοπούλου, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, νέα υφυπουργό εργασίας και καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη, και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την πρότασή της το κράτος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα ως εργοδότης ύστατης καταφυγής, ως μια επιλογή ενάντια στην ύφεση. Το πρόγραμμα θα προσφέρει τον βασικό μισθό και θα προβλέπει την τήρηση των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι προσωρινά εργαζόμενοι θα παράγουν και θα προσφέρουν κοινωφελές έργο ανάλογα με τα προσόντα τους. Βάσει του σχεδιασμού, πόροι χρηματοδότησης της «απασχόλησης ύστατης καταφυγής» μπορεί να είναι κονδύλια από το ΕΣΠΑ, κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ρευστότητα από τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, έκδοση ομολόγων ειδικού σκοπού, που θα απευθύνονται στην Ομογένεια και στην Ελληνική Διασπορά αλλά και έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης και αναπληρωτής υπουργών κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης αναμένεται να καταθέσουν άμεσα τα δύο πρώτα νομοσχέδια, για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Αναλυτικότερα, το πρώτο προβλέπει την κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010 - 2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας. Προβλέπει δε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί. Ειδική αναφορά γίνεται στον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της διαδικασίας υπογραφής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.

Το δεύτερο αφορά την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ τον μήνα. Βάσει του συστήματος Ήλιος, η ρύθμιση αφορά 1.162.920 άτομα και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 543 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικά πλέον, στελέχη, το μέτρο αφορά την αρχή μιας σειράς μέτρων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση των συντάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v