Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβουν τα ραντεβού που κλείστηκαν στην Αθήνα

Οι επισκέψεις Σουλτς και Ντάισελμπλουμ και η γραμμή που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Ποια μηνύματα στέλνουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο για το χρέος και τις δεσμεύσεις.

Τι κρύβουν τα ραντεβού που κλείστηκαν στην Αθήνα

Στα βαθιά πέφτει με το... καλημέρα η νέα κυβέρνηση, καθώς πριν καλά-καλά ορκιστεί αρχίζει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Από τις χθεσινές δηλώσεις «καλωσορίσματος», τόσο στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup, όσο και στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έγινε σαφές ότι οι εταίροι περιμένουν δείγματα προθέσεων από την Αθήνα. Γι' αυτό και έσπευσαν διακριτικά να βάλουν ένα πρώτο πλαίσιο: πρώτα η υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα και μετά συζητήσεις για το χρέος.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις, εκπέμπεται σαφές μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση ότι το ζήτημα της διαγραφής δεν μπαίνει στο τραπέζι και ευρύτερα η συζήτηση για το χρέος είναι θέμα που επιδιώκεται να μεταφερθεί για αργότερα.

Σαφής ήταν προς αυτό η τοποθέτηση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλ. Γιούνκερ. «Δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να δράσουμε για το ελληνικό χρέος», υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το θέμα αυτό «δεν βρίσκεται στην οθόνη του ραντάρ της Επιτροπής», συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει «ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στο Eurogroup, και κυρίως στην ευρωζώνη», που θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του χρέους.

Σε ανάλογο κλίμα το Βερολίνο. «Με βάση τη δική μας οπτική, είναι σημαντικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα που χρειάζονται έτσι ώστε να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και αυτό περιλαμβάνει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει κάνει» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. «Αυτό σίγουρα είναι μία πιθανότητα ή μία επιλογή και, όπως είπα, θα πάμε σε κάθε συζήτηση εποικοδομητικά... Όπως πάντα εξαρτάται από το πώς θα σχηματιστεί ένα τέτοιο αίτημα και από το συνολικό περιεχόμενο. Επί της αρχής όμως, είναι μία επιλογή» δήλωσε η Mαριάνε Κότε.

Αρχίζουν οι επαφές

Ωστόσο και με την ώρα των αποφάσεων αναφορικά με το υφιστάμενο πρόγραμμα και την παράταση να παραπέμπεται για το επόμενο Eurogroup, αυτό του Φεβρουαρίου (άλλωστε και η ελληνική πλευρά διαμήνυσε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο για να παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της), έκδηλη είναι η προσπάθεια των εταίρων να λάβουν ένα δείγμα προθέσεων της Ελλάδας. Γι' αυτό καταφθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι όπως φαίνεται ο πρώτος που θα ενημερώσει το Βερολίνο και το Παρίσι για τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με όσα είπε ο νέος πρωθυπουργός από το βράδυ των εκλογών περιλαμβάνει «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών, τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς εξωπραγματικά ανέφικτα πλεονάσματα (...) προτάσεις για το χρέος, το δικό της σχέδιο για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Tην Παρασκευή έρχεται στην Αθήνα και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup χθες στη συνέντευξη τύπου κράτησε θέση ουδετερότητας αρνούμενος να τοποθετηθεί επί θεμάτων όπως η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος παραπέμποντας στο σχηματισμό της κυβέρνησης και στην αποκρυστάλλωση των θέσεών της.

«Χαιρόμαστε που ακούμε πως στόχος των νικητών είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ», σημείωσε αλλά προσέθεσε πως «είναι νωρίς να πούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Πρέπει να αφήσουμε χρόνο στη νέα κυβέρνηση να δει πώς θα προχωρήσει». Συμπλήρωσε πως «θα επανέλθουμε στο θέμα στα μέσα Φεβρουαρίου».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ όπως είπε είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον προωθούμενο για νέο υπουργό Οικονομικών (Γιάννη Βαρουφάκη) σε καλό κλίμα και απόρροια της επικοινωνίας ήταν να κλείσει το ραντεβού στην Αθήνα.

Μηνύματα πάντως έστειλε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF, που έσπευσε να σημειώσει ότι το Ταμείο είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας.

Όπως είπε το 2012 έγιναν κινήσεις που μείωσαν το κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό. Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση του χρέους σε παρούσες αξίες κατά 40%. «Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε».

Επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να κοιτάμε τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ αλλά και άλλες παραμέτρους όπως το πόσα ξοδεύονται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση.

Να σημειωθεί ότι μήνυμα στάλθηκε και από το ΔΝΤ με δήλωση της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και προσβλέπουμε στις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v