Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αδεια ταμεία» για τη νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

Αρχίζει η τρεχάλα με το... καλημέρα για το νέο οικονομικό επιτελείο. Οι αστοχίες στα έσοδα έφεραν το ταμειακό πρόβλημα το Φεβρουάριο. Οι πρώτες καυτές πατάτες για Μάρδα και Βαλαβάνη.

«Αδεια ταμεία» για τη νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

Το κλειδί των εξελίξεων κρύβεται κυρίως στην επαναδιαπραγμάτευση. Η διαδικασία αυτή, όμως, μπορεί να τραβήξει αρκετά, αν δεν τελειώσει απότομα. Σήμερα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες.

Είναι απολύτως σαφές, πάντως, ότι το νέο οικονομικό επιτελείο δεν έχει ούτε ώρα για χάσιμο και πρέπει να κινηθεί τάχιστα ώστε να εξασφαλίσει τα ταμειακά περιθώρια ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γιάνης (επιμένει να γράφει το όνομά του με ένα ν) Βαρουφάκης, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Δημήτρης Μάρδας παραλαμβάνουν τη σκυτάλη στις 2 το μεσημέρι από τον Γκίκα Χαρδούβελη, τον Γιώργο Μαυραγάνη και τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Παρότι στην αρχή είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κ. Βαλαβάνη αναλαμβάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο κ. Μάρδας τα φορολογικά (οι τηλεφωνικές συνομιλίες έγιναν στα δίδυμα Μαυραγάνη – Μάρδα και Σταϊκούρα - Βαλαβάνη), τα πόστα ήρθαν ανάποδα. Η κ. Βαλαβάνη είναι η νέα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τα φορολογικά και ο κ. Μάρδας ο νέος αναπληρωτής υπουργός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ως καθηγητής οικονομικών (στο Αριστοτέλειο), ο κ. Μάρδας δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αντιληφθεί την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 ξέφυγε (πέντε φορές πάνω από το στόχο) και το πρωτογενές πλεόνασμα «φαγώθηκε». Όσο παράξενο όμως κι αν ακούγεται δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο και άμεσο πρόβλημα του κ. Μάρδα. Η καυτή πατάτα που παραλαμβάνει σήμερα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα.

Πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ταμειακό πρόβλημα από το Μάρτιο έχει έρθει πιο κοντά, το Φεβρουάριο.

Αν η δόση των 7,1 δισ. ευρώ -την οποία η κ. Βαλαβάνη προεκλογικά είχε δηλώσει πως δεν θα πάρουμε- δεν εκταμιευτεί σύντομα, τα λεφτά απλώς τελειώνουν. Οι αγορές είναι κλειστές και η ρευστότητα των τραπεζών εξαρτάται από τον ELA και προς το παρόν τουλάχιστον από την... άδεια της τρόικας για έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων που όμως δεν έχει δοθεί.

Αυτή η εξίσωση είναι ίσως η πρώτη μεγάλη φουρτούνα για τον κ. Μάρδα.

Στην Καραγιώργη Σερβίας, απ΄την άλλη πλευρά, η κ. Βαλαβάνη θα πρέπει να πάρει αποφάσεις γρήγορα για να πάρουν μπροστά τα έσοδα. Οι κατασχέσεις δεν είναι στο... ραντάρ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι φόροι σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μειωθούν -με εξαίρεση τους έχοντες-, οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών θα αλλάξουν (άρα γιατί κάποιος να ρυθμίσει σήμερα τις οφειλές του;).

Στην έδρα της κ. Βαλαβάνη υπάρχει και ένα ακόμα θέμα. Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, παρότι ανεξάρτητη, έχει γαλάζιες αποχρώσεις στο βιογραφικό της, οι οποίες μένει να φανεί πώς και για πόσο θα μπορέσουν να συμβαδίσουν με τις γραμμές της νέας κυβέρνησης.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και τα έσοδα αποτελούν μέρος του μεγάλου πονοκέφαλου και του νέου υπουργού Οικονομικών. Μόνο που ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει παράλληλα υπό το άγρυπνο μάτι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη να αρχίσει να χτίζει και τη διαπραγμάτευση με τους έξω. Και τα χαρτιά πλέον δεν θα αργήσουν να ανοίξουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v