Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαφαζάνης: Παγώνουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο Δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικά, τόνισε ο υπουργός. Αμεσα το δωρεάν ρεύμα στους ανέργους. Τι είπε για την αξιολόγηση.

Λαφαζάνης: Παγώνουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Θα προχωρήσουμε σε διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Mega ο νέος υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι αυτό θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου. «Η ΔΕΗ», ανέφερε «θα επανέλθει στο Δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά».

«Θα είναι μια καινούργια ΔΕΗ η οποία θα υποβοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Όπως υπογράμμισε, το ρεύμα και το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβά και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή της προεκλογικής δέσμευσης για δωρεάν ρεύμα σε 300.000 ανέργους. 

Ερωτηθείς πώς θα μπορέσει με τέτοιες ενέργειες η κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημείωσε: "Ποια αξιολόγηση; Εμείς θα αξιολογούμαστε καθημερινά από τον ελληνικό λαό".

 



Νωρίτερα, δημοσίευμα του Euro2day.gr σημείωνε: 

Ενέργεια: Μεταξύ κοινοτικών δεσμεύσεων και κομματικής γραμμής ο Λαφαζάνης

Επάνω του παίρνει όλα τα θέματα της ενέργειας και της χάραξης ενεργειακής πολιτικής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως επικεφαλής του υπερ-υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο ενσωματώνονται οι Γ.Γ. Βιομηχανίας του πρώην ΥΠΑΝ, οι Γ.Γ. ενέργειας, χωροταξίας και περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και όλο το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με βάση την κατανομή των αρμοδιοτήτων, οι αναπληρωτές υπουργοί Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι) και Βαγγέλης Αποστόλου θα έχουν την ευθύνη για το περιβάλλον και τη Γεωργία, ενώ ο δεύτερος θα επικουρείται από τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη (πρώην πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, επί χρόνια εκλεγόμενος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη και πλέον στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην ενέργεια, αντικείμενο που θα το χειρίζεται προσωπικά ο υπουργός, όλοι αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής του πρωτοκλασάτου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και επικεφαλής της εσωκομματικής τάσης «Αριστερή Πλατφόρμα».

Η τελευταία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πρώην ιδρυτικών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ με το ιδεολογικό τους φάσμα να κινείται σε διάφορες αποχρώσεις της τροτσκιστικής και κομμουνιστικής-λενινιστικής αριστεράς και με κοινά χαρακτηριστικά τον ευρωσκεπτικισμό, την εφαρμογή δεύτερου σχεδίου απεμπλοκής της χώρας από τους δανειστές και το χρέος με μονομερείς ενέργειες, ασχέτως των συνεπειών, ενώ όπως είναι φυσικό, ομνύει στον κρατισμό και στην δια ροπάλου κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Έτσι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε διάφορα θέματα (αναμόρφωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας), τις ανειλημμένες υποχρεώσεις στον ενεργειακό τομέα, όπως άνοιγμα του ανταγωνισμού στο λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά, μέσω της δημιουργίας της Μικρής ΔΕH. Επίσης στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η πώληση του ΑΔΜΗΕ, και οι διαγωνισμοί παραχώρησης σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ περισσότερο των στελεχών του που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, έτσι όπως διατυπώνονται εγγράφως απέχουν παρασάγγας από την κοινοτική νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο (acquis communautaire), το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθούν όλα τα Κράτη Μέλη, ενσωματώνοντας τις σχετικές οδηγίες στο εθνικό τους δίκαιο.

Έτσι, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πώς θα συμβιβαστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας για τη λειτουργία των ανεξάρτητων διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ), όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγγέλλει ότι θα ενοποιηθούν πάλι με τη ΔΕΗ. Ή ακόμη με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτούν οι δημόσιες επενδύσεις στην κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κάτι που ρητώς απαγορεύεται, ή θα μειωθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ανεξαρτήτως του ποιο είναι το πραγματικό τους κόστος. Επίσης έχει ενδιαφέρον η συνέχιση της διαδικασίας μετάβασης στο νέο μοντέλο της αγοράς.

Τέλος, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την μετάβαση σε θέσεις που ευνοούν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. Η στήριξη και αξιοποίηση του ρωσοτουρκικού σχεδίου Turkish Stream στο φυσικό αέριο και η συμμετοχή στο σχεδιαζόμενο hub, ασχέτως του ότι τα σχέδια αυτά είναι εντελώς στα χαρτιά και δεν θα λειτουργούν με τους κοινοτικούς κανόνες, προβάλλονται ως λύσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v