Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Τι μας είπαν οι τραπεζίτες για τις εκροές καταθέσεων

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις καταθέσεις έδωσαν οι τραπεζίτες στο επιτελείο της Citi δύο μέρες μετά τις εκλογές. Οι πληροφορίες για ρευστότητα, η χρήση του ELA και οι φόβοι για τα δάνεια. Τι εκτιμούν για το παζάρι με τρόικα. Ελκυστικές οι αποτιμήσεις, τονίζει ο οίκος.

Citi: Τι μας είπαν οι τραπεζίτες για τις εκροές καταθέσεων

Συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είχε η Citi εχθές 27 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα για τις καταθέσεις, τον ELA και τα κόκκινα δάνεια.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες είναι ελκυστικά αποτιμημένες σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο, προβλέπει συνέχιση της μεταβλητότητας και προειδοποιεί ότι το 2015 θα είναι ένα δύσκολο έτος. 

Ειδικότερα: 

Εκροές καταθέσεων: Διάφορες τράπεζες επεσήμαναν τα μεγέθη που ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης για εκροές πλέον των 10 δισ. ευρώ από τα μέσα Δεκεμβρίου, με εκροές 3 δισ. το Δεκέμβριο και περίπου 8 δισ. τον Ιανουάριο. Όπως είπαν, οι εκροές ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά τις εκλογές, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η φύση των εκροών: Οι εκροές του Δεκεμβρίου αποδίδονται σε μεγάλες μεταφορές κεφαλαίου από επιχειρήσεις, ενώ τον Ιανουάριο αφορούσαν κυρίως νοικοκυριά. Εκροές ύψους 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 6% του συνόλου, με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου.  

Έχουν ολοκληρωθεί: Οι εκροές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για φορολόγηση των καταθέσεων αλλά όχι ένας φόβος των πελατών για έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Οι εκροές, της τάξεως του 6% του συνόλου δεν επιδέχονται σύγκριση με τις εκροές σε ποσοστό 37% στην κρίση του 2010-2012. Ωστόσο, η καταθετική βάση προσεγγίζει τα χαμηλά του 2012, στα 151 δισ. ευρώ. 

Χρηματοδότηση: Η χρήση κεφαλαίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος ανερχόταν στα 56 δισ. ευρώ ή στο 15% του συνολικού ενεργητικού στα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι 30% στο απόγειο της προηγούμενης κρίσης, τον Ιούνιο του 2012.

Μια τράπεζα εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ενδέχεται να διαμορφώνεται στα 75 δισ. ευρώ ή στο 20% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών έως τώρα. Μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντανακλά εκροές καταθέσεων, μειωμένη χρηματοδότηση μέσω των repo και άλλους παράγοντες (όπως την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, όπως υπογράμμισε μια τράπεζα).

ELA: Η Citi τονίζει ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, καμία τράπεζα δεν είχε προσφύγει έως και τη Δευτέρα στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σημείωσε, αυτό είναι πιθανόν να αλλάξει, καθώς και οι τέσσερις έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα για να προσφύγουν.

Επιπλέον του ρίσκου νέων εκροών καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντικαταστήσουν κεφάλαια 30 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από τον ELA καθώς δεν γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ τα ομόλογα με εγγύηση δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ).  

Κόκκινα δάνεια: Διάφορες τράπεζες παρατήρησαν ότι οι τάσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βελτιώθηκαν περαιτέρω το δ' τρίμηνο, συνεχίζοντας την τάση που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα, ενώ μία τράπεζα σημείωσε ότι ο καθαρός αριθμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μηδενικός - ενθαρρυντικό μήνυμα.

Ωστόσο, η συζήτηση περί σεισάχθειας έχει αυξήσει τους φόβους για τις τάσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ανάπτυξη: Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως 2,9% φέτος (ΔΝΤ). Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες.

Διευθύνων σύμβουλος πιστωτικού ιδρύματος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να διαμορφωθεί από +3% έως -1% και ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις.   

Διαπραγματεύσεις: Οι ελληνικές τράπεζες υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει στήριξη στην Ελλάδα για ένα μέλλον έξω από το ευρώ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για να διατηρηθεί η χώρα στο ευρώ.

Ωστόσο, οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να χαρακτηρισθούν από έντονη μεταβλητότητα. Ημερομηνίες-κλειδιά η σύνοδος κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. 

Αποτιμήσεις: Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε επίπεδα 0,3 - 0,5 με βάση τη λογιστική αξία Q3 του 2014. Ο οίκος σημειώνει ότι στις αναδυόμενες αγορές, η αυστριακή Raiffeisen διαπραγματεύεται στο 0,3, οι τράπεζες της Νιγηρίας στο 0,5 και οι ρωσικές στο 0,6.

Ωστόσο, σημειώνει ότι σε περιβάλλον κρίσης, οι αποτιμήσεις μπορούν να υποχωρήσουν περαιτέρω. Όμως δεδομένου του βασικού σεναρίου για παραμονή στο ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικά αποτιμημένες, αν και το 2015 προδιαγράφεται δύσκολο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v