Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγοράστε ελληνικές μετοχές» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

Μπορεί να μην ακούγεται σωστά η προτροπή για αγορά ελληνικών μετοχών αυτή τη στιγμή, όμως οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που δεν αντανακλούν τη δυναμική της κερδοφορίας των ελληνικών εταιρειών, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Robert Shiller.

«Αγοράστε ελληνικές μετοχές» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

Οι επενδυτές που έχουν οδηγήσει σε πτώση τις ελληνικές μετοχές από τότε που οι ψηφοφόροι εξέλεξαν μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση, αποφασισμένη να αναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας, ίσως αντιδρούν υπερβολικά, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Robert Shiller.

«Η επένδυση στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή μπορεί να μην φαίνεται σωστή», σύμφωνα με τον οικονομολόγο, μεταδίδει το Bloomberg. Η τιμή των ελληνικών μετοχών «είναι χαμηλότερη από οτιδήποτε έχουμε δει στις ΗΠΑ και υποδηλώνει μια εντυπωσιακή επένδυση», τόνισε.

Μιλώντας σε σεμινάριο στην Barclays, ο Shiller, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας το 2013 για το μοντέλο του για τις διακυμάνσεις των τιμών των τίτλων, σημείωσε πως αν και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη για τους επενδυτές, η τιμή των μετοχών ελληνικών εταιρειών δεν αντανακλά τη δυναμική της κερδοφορίας τους.

Σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και μετοχών καταγράφουν πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα έρθει σε ρήξη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει χάσει πάνω από 35% τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 έχει αυξηθεί 2,6%, αγγίζοντας μάλιστα επίπεδο ρεκόρ στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

«Δεν μπορείς να απελευθερωθείς από τη 'φυλακή' του zeitgeist (*) αν δεν αρχίσεις να κάνεις μηχανικά επενδύσεις που δεν ακούγονται σωστές», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως λογική έχει να επενδύσει κανείς και στις ρωσικές, πορτογαλικές και ιταλικές μετοχές.

(*)Μια κυρίαρχη σχολή σκέψης που τυποποιεί και επηρεάζει την κουλτούρα μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v