Γερμανικό think tank: Οδικό χάρτη εξόδου από το ευρώ χρειάζεται η ΟΝΕ

Δεν υπάρχουν μηχανισμοί που να αναγκάζουν ένα κράτος μέλος να προχωρά στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης, διαπιστώνει το Institut der Deutschen Wirtschaft, Köln. Τι προτείνει.

Γερμανικό think tank: Οδικό χάρτη εξόδου από το ευρώ χρειάζεται η ΟΝΕ

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αποκάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) δεν έχει ισχυρούς μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει κράτη-μέλη που είναι απρόθυμα να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται μέσω των προγραμμάτων διάσωσης, υποστηρίζει έκθεση του γερμανικού think tank «Institut der Deutschen Wirtschaft, Köln», η οποία δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές.

Όπως αναφέρει αυτά τα ρυθμιστικά κενά γενούν το ερώτημα κατά πόσον μια αποχώρηση ή αποκλεισμός από την ΟΝΕ μπορεί να είναι βιώσιμη επιλογή.

Όπως σημειώνει, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι:

Πρώτον, μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθεί ένας νομικός τρόπος για την έξοδο μιας χώρας από την ΟΝΕ (χωρίς έξοδο από την Ε.Ε.).

Δεύτερον, η τρόικα θα πρέπει να δημοσιεύει τακτικά το ποσοστό συμμόρφωσης στις μεταρρυθμίσεις. Αν μια χώρα πέσει κάτω από μια ορισμένη αναλογία τιμής, η τρόικα πρέπει να αξιολογήσει σε μια ποιοτική έκθεση κατά πόσον υπάρχει ουσιαστική παραβίαση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο της Ε.Ε. να διακόψει την καταβολή των ενισχύσεων.

Τρίτον, θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι υπάρχει θεμελιώδης άρνηση μεταρρυθμίσεων, να σταματά η στήριξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας από το σύστημα του ευρώ και να αποσύρεται το δικαίωμα ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό θα σήμαινε έναν de facto αποκλεισμό από τη νομισματική ένωση, όπως αναφέρεται.

* Δείτε όλη τη μελέτη (στα γερμανικά) στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v