Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Διπλός προβληματισμός για τα δημόσια έργα

Δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες πληροφορικής προβληματίζονται για την εξέλιξη των έργων του δημοσίου. Φόβοι για σκλήρυνση της στάσης από τους ξένους προμηθευτές.

Πληροφορική: Διπλός προβληματισμός για τα δημόσια έργα

Κλίμα προβληματισμού επικρατεί στις εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δημοσίων έργων, όχι μόνο για κάποιες πιθανές καθυστερήσεις που θα προκύψουν λόγω της πρόσφατης κυβερνητικής αλλαγής, αλλά κυρίως εξαιτίας της αμφιβολίας τους για το αν και κατά πόσον οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των έργων.

Η αλήθεια είναι πως το τέλος του 2014 βρίσκει τις περισσότερες εταιρείες πληροφορικής με ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων μεγαλύτερο του αντίστοιχου περυσινού. Το γεγονός αυτό δίνει αναμφίβολα κάποιες ανάσες για όσες έχουν ικανοποιητική ρευστότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι τελευταίες εξελίξεις δεν προκαλούν προβληματισμό για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος σχετίζεται με τις καθυστερήσεις και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν κάθε φορά που παρατηρείται αλλαγή κυβέρνησης, ή ακόμη και αλλαγή προσώπων μέσα στην ίδια κυβέρνηση (παρατηρήθηκε και στον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2014).

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά δημόσια έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ανατεθεί. Γι' αυτά υπάρχει ο φόβος των καθυστερήσεων. Πέραν αυτών, πολύ μεγάλου ύψους είναι οι τρεις συμβάσεις του Σύζευξις, για δύο από τις οποίες έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα από κοινοπραξίες που αποκλείστηκαν. Γι' αυτά τα έργα, θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (δεν αναμένεται να απαιτηθεί πολύς χρόνος) και στην περίπτωση που κριθεί ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις ήταν ορθές, τότε θα ζητηθεί η έγκριση από τη διακομματική επιτροπή.

Εκεί, ίσως να υπάρξει ένα ζήτημα καθυστέρησης, αλλά ας μην το προεξοφλήσουμε από τώρα, καθώς αποτελεί υπόθεση του μέλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας.

Ο δεύτερος λόγος αφορά έναν μεγαλύτερο φόβο σχετικά με την αμφιβολία για το κατά πόσον ο τραπεζικός τομέας θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των δημοσίων έργων. Σύμφωνα λοιπόν με τους ίδιους κύκλους, «όλο το παιχνίδι θα παιχτεί από τις τράπεζες, γιατί χωρίς τη χρηματοδότησή τους έργα δεν μπορούν να γίνουν. Και δεν πρέπει να χαθεί ούτε 1 ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια. Ακούμε διάφορα σενάρια γύρω μας ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν την όποια ρευστότητά τους για τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου μέσα από την αγορά εντόκων γραμματίων.

Ακούμε επίσης ότι το τελευταίο δίμηνο οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Βλέπουμε τέλος τις μετοχές των τραπεζών να κατρακυλούν στο χρηματιστήριο της Αθήνας στις τελευταίες μετεκλογικές συνεδριάσεις. Όλα αυτά μας γεννούν προβληματισμούς, οι οποίοι εύχομαι πως θα καταλαγιάσουν σταδιακά μέσα από τη μείωση της γενικότερης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία μας».

Τέλος, η έξαρση της αβεβαιότητας που επανήλθε μετά το περασμένο φθινόπωρο έχει ωθήσει ορισμένους ξένους προμηθευτές των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής να ζητούν σκλήρυνσητων όρων πίστωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v