Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Παρασκευόπουλος: Οι προτεραιότητες του Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη γα κοινωνική δικαιοσύνη. Απολογισμό του έργου του έκανε ο Χ. Αθανασίου.

Ν. Παρασκευόπουλος: Οι προτεραιότητες του Υπουργείο Δικαιοσύνης

Με απολογισμό του έργου του και με τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των δυο πιλότων που έχασαν την ζωή του παρέδωσε τα καθήκοντά του στον καθηγητή του ποινικού δικαίου και νέο υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο , ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική προκειμένου να βοηθηθούν οι αδύνατοι πάντα όμως με σεβασμό προς το Σύνταγμα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ . Αθανασίου υπογράμμισε στα "τεράστια οικονομικά και θεσμικά προβλήματα" που αντιμετωπίζει η χώρα η οποία, όπως είπε, βρισκόταν σχεδόν στο χείλος του γκρεμού , "αλλά με τι θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, την διατηρήσαμε" στην Ευρωζώνη.

Εν συνεχεία ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο έργο του και συγκεκριμένα, στον Κώδικα Δικηγόρων, στον νόμο για τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, στον νόμο κατά της διαφθοράς και της παιδικής πορνογραφίας, το βραχιολάκι, την δικαστική διαμεσολάβηση.

"Εκκρεμούν και είμαι σίγουρος πως θα βελτιωθούν, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, τον σωφρονιστικό, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίαςς και ο Ποινικός Κώδικας.".

Ο κ, Αθανασίου αναφέρθηκε στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος που όπως είπε είναι σημαντική αλλά "δεν προχώρησε", ενώ αναφέρθηκε και στις ελλείψεις της Δικαιοσύνης σε προσωπικό.

"Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε δικαστικούς λειτουργούς. Με αγώνα επαναφέραμε αποδοχές στα επίπεδα 2012, και δώσαμε 50% αναδρομικά.

Είχαμε δεσμευθεί ότι μέσα στο 2015 θα αποκαθιστούσαμε τις αποδοχές", εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το βαθμολόγιο των υπαλλήλων πρέπει να επανέλθει, όπως επίσης και το επίδομα ειδικών συνθηκών".

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης , επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη γα κοινωνική δικαιοσύνη "με διαφορετικά χαρακτηριστικά", καθώς " είναι πολύς κόσμος σε δύσκολη θέση και πολλοί φτωχοί άνθρωποι". "Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι στο πλευρό των αδυνάτων. Έχει ως χαρακτηριστικό της την αυστηρότητα αλλά και την επιείκεια, Πρέπει να προστρέξουμε σε όλα τα επίπεδα σε όλους τους ανθρώπους προκειμένου να μπορεί ο πολίτης να βρεί το δίκιο του.

Δεν το λέω ως κριτική αλλά ως διαβεβαίωση πολιτική ότι θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής χωρίς να ξεχάσουμε τη σημασία του συντάγματος και του κράτους δικαίου".

Όπως μάλιστα είπε "η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που συναντάμε ανθρώπους που είναι σε δυσχερέστερη κατάσταση, π.χ τους φυλακισμένους και ανήλικους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v