Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nouy (ΕΚΤ): Αρκετά ισχυρές για να επιβιώσουν οι ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ έχει συστήσει στις ελληνικές τράπεζες να είναι προσεκτικές στη διαχείριση της ρευστότητάς τους, δήλωσε η Daniele Nouy, η οποία σημείωσε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα περάσουν αυτήν την κρίση όπως πέρασαν και τις προηγούμενες.

Nouy (ΕΚΤ): Αρκετά ισχυρές για να επιβιώσουν οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιβιώσουν από την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, δήλωσε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Daniele Nouy.

«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή μια δύσκολη κατάσταση λόγω των πρόσφατων εκλογών, όμως είναι αρκετά ισχυρές», ανέφερε στο Bloomberg. «Έχει γίνει πολλή δουλειά για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους τα τελευταία χρόνια. Θα περάσουν την κρίση όπως πέρασαν και τις προηγούμενες».

Σύμφωνα με την κ. Nouy, η ΕΚΤ έχει πει στις ελληνικές τράπεζες ότι πρέπει να είναι προσεκτικές στη διαχείριση της ρευστότητάς τους. «Δεν θα πρέπει να παίρνουν μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ρευστότητά τους, και τη διαχείρισή της», σημείωσε. «Πρέπει να επενδύσουν τους πόρους που διαθέτουν σε ρευστοποιήσιμους τίτλους, σε τίτλους που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί ως collateral. Αυτή είναι μια βασική σύσταση από μια εποπτική αρχή σε τέτοιες συνθήκες».

Όπως επισήμανε, οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούνται στενά λόγω του ότι «η κατάσταση δεν είναι ακριβώς business as usual». Η ΕΚΤ παρακολουθεί καθημερινά τις εκροές καταθέσεων, σημείωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, από τα οποία τα 11 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου οι εκροές ήταν υψηλότερες από αυτές του Μαΐου του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v