Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Σταθάκη - Δρίτσα με τον πρέσβη της Κίνας Zou Xiaoli

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με την κινεζική πλευρά η οποία είχε εμφανιστεί ανήσυχη για την σύμβαση της Cosco.

Συνάντηση Σταθάκη - Δρίτσα με τον πρέσβη της Κίνας Zou Xiaoli

Στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με αντιπροσωπεία της Κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα υπό τον Πρέσβη Zou Xiaoli, μετά από αίτημα του.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως "κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση των δύο πλευρών για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας,σε πολλαπλά επίπεδα, με αναγνώριση των αρχών της ισότητας, της αμοιβαίας ωφέλειας, και με σεβασμό στον πολιτισμό και την μακραίωνη ιστορία των δύο λαών". Η ανακοίνωση καταλήγει πως "οι δύο Υπουργοί και ο κ. Πρέσβης συμφώνησαν για την δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας".

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία του για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που ανακοινώθηκε από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. "Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Αυτό μας ανησυχεί πολύ" δήλωσε ο ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΠ, ενώ έχει αναφερθεί και σε αναπροσαρμογή της σύμβασης με την Cosco για τη διαχείριση του εμπορευματικού σταθμού στον Πειραιά. Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει προεκλογικά να εννοηθεί πως οι αλλαγές δεν θα συνδέονται με την ίδια τη σύμβαση, όσο με πιθανές συμφωνίες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, κλπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v