Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρος υπεραξίας μετοχών: Στις δηλώσεις του 2015 τα κέρδη

Τη φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από μεταβιβάσεις τίτλων αλλά και ολόκληρων επιχειρήσεων περιγράφει εγκύκλιος της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου. Στο 15% ο συντελεστής. Ποιοι εμπίπτουν στις διατάξεις. Δείτε την εγκύκλιο.

Φόρος υπεραξίας μετοχών: Στις δηλώσεις του 2015 τα κέρδη

Στις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να περιλάβουν φέτος τα κέρδη από πώληση μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ολόκληρων επιχειρήσεων οι φορολογούμενοι οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις νόμου για το φόρο υπεραξίας.

Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό των φορολογικών δηλώσεων.

Η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου με διευκρινιστική εγκύκλιο που υπέγραψε εξηγεί ότι σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπόκειται κάθε υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης καθώς επίσης και από τη μεταβίβαση των ακόλουθων τίτλων:

- μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,

- μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%,

- μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες,

- κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων

- παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Ως μεταβίβαση νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω τίτλοι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή σε πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), οι διατάξεις για την επιβολή του φόρου 15% επί της υπεραξίας έχουν εφαρμογή, εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η-1-2009 και εξής.

Ειδικά για την υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη μεταβίβαση μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, διευκρινίζεται ότι εφόσον αυτή αφορά τίτλους που έχουν αποκτηθεί πριν από την 1η-1-2009, απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του μεταβιβάζοντος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Αντίθετα, για τίτλους που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η.1.2009, η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας παρέχεται μόνον όταν ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο από 0,5%.

 

***Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v