Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως η Αθήνα δεν ζητά τη δόση των 7 δισ. αλλά συνολική επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος. Τι λέει για ιδιωτικοποιήσεις και τράπεζες.

Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ

Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος ζήτησης και όχι εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ ζητά η Αθήνα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στους New York Times. Συμπλήρωσε πως η Αθήνα δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τους πιστωτές στην Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες ή τη Wall Street.

«Το μόνο που ζητάμε είναι μία ευκαιρία να συντάξουμε πρόταση που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης και να δοθεί σε αυτή η χώρα η ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική εξαχρείωση»

"Ο χρόνος είναι λίγος" σχολιάζουν οι NYT και συμπληρώνουν: "Ακόμη κι αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους του μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα εάν θέλει να πληρώσει τα χρέη που λήγουν τον Αύγουστο".

«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ» απαντά όμως, ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωνει: «Θέλουμε να κάτσουμε κάτω και να ξανασκεφτούμε όλο το πρόγραμμα». «Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου» γιατί αυτό «είναι σαν να κλωτσάμε το μπαλάκι λίγο παρακάτω». Αντιθέτως στόχος μας «είναι να αναδιαρθρωθεί το χρέος και η οικονομία για να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε».

«Για τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν κατανοεί το μέγεθος των οικονομικών προκλήσεων της χώρας. Ο κ. Βαρουφάκης όμως, υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μειώνοντας τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να καταγράφει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. «Ο κ. Βαρουφάκης όμως, δηλώνει πως η Αθήνα προτείνει να περιοριστεί ο στόχος στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ.» σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου και συμπληρώνουν: «Η Ελλάδα στηρίζεται επίσης στους πιστωτές της να παράσχουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλους υπουργούς Οικονομικών για να βρεθεί τρόπος ώστε να μειωθεί το βάρος του χρέους και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σύντομα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της. Υποστήριξε πως το θέμα της ανάπτυξης πρέπει να συζητηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ζήτησε ένα «New Deal», δηλαδή ένα επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά απέρριψε την πρόταση Γιούνκερ με το επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. χαρακτηρίζοντας το «πυροτέχνημα δημοσίων σχέσεων που δυστυχώς απασχολεί εδώ και πολύ καιρό το μυαλό καλών ανθρώπων. Θα είναι αποτυχία»

Αναφορικά με την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε: «Περιμέναμε ότι τις πρώτες μέρες τη διακυβέρνησής μας θα υπήρχε αναταραχή. Από την στιγμή που οι αγορές θα δουν ότι οι προτάσεις αυτής της κυβέρνησης είναι λογικές, συνεργάσιμες και θεραπευτικές, εκτιμούμε ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν»

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν παγώνει τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις δηλώσεις άλλων υπουργών τις τελευταίες ημέρες. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα γίνεται ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά δεν ενδιαφερόμαστε να ξεπουλήσουμε τα ασημικά της οικογένειας. Κατανοώ το φόβο στο νου των εταίρων μας ότι εάν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία επανεκκίνησης, μπορεί να γυρίσουμε στο παρελθόν, στις παλιές κακές πρακτικές και να καταλήξουμε όπου βρισκόμασταν το 2009. Είναι σημαντικό να τους εξασφαλίσουμε ότι δεν θα το κάνουμε αυτό επειδή δεν θέλουμε να το κάνουμε στον εαυτό μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v