Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Liikanen: Χωρίς παράταση δεν μπορούμε να δανείσουμε τις τράπεζες

Η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου και έτσι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, διαφορετικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποίησε το μέλος της ΕΚΤ, Erkki Liikanen.

Liikanen: Χωρίς παράταση δεν μπορούμε να δανείσουμε τις τράπεζες

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μέχρι τον Φεβρουάριο, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε στο δίκτυο YLE το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Erkki Liikanen, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Εμείς (στην ΕΚΤ) έχουμε τη δική μας νομοθεσία και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτήν... Τώρα, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου και έτσι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, διαφορετικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Liikanen, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

«Δεν πιστεύω πως μπορούμε να κρυφτούμε από τις πραγματικότητες στην οικονομία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο κ. Liikanen είπε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια σημαντική αναδιάρθρωση χρέους των ιδιωτών πιστωτών. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα ένα κράτος, και αυτό θα σήμαινε ένα κούρεμα σε αυτήν την περίπτωση».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Cambridge, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, δήλωσε πως αν και η ΕΚΤ διαθέτει μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας, ωστόσο οι αποφάσεις για τη χρήση του λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο.

«Υπάρχει η πιθανότητα του επωνομαζόμενου ELA. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία δεν θέλω να προβλέψω σε αυτή τη φάση», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v