Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Αθήνα υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ

Στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσουν καταστροφικά στην ψυχολογία των αγορών.

Στην Αθήνα υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να μεσολαβήσει άμεσα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μεταβαίνει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον νέο ομόλογό του κ. Γ. Βαρουφάκη.

Στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσουν καταστροφικά στην ψυχολογία των αγορών. Μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι προστατευμένες και τα μέτρα της ΕΚΤ να έχουν δημιουργήσει έναν τοίχο προστασίας για τις άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά φοβούνται ότι το πλήγμα εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη που θα προκαλέσει μία πιθανή έξοδος θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Ετσι, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ την Παρασκευή, «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Ε.Ε. κι αυτό σημαίνει και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές... διότι αυτό είναι τελικά προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Οι ΗΠΑ είναι ήδη σε επαφή τόσο με το ΔΝΤ όσο και με τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Αν και είναι πολέμιος της λιτότητας, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν απαραίτητες για να επιστρέψει η Ελλάδα στη δημοσιονομική βιωσιμότητα - και ότι πρέπει να συνεχισθούν. Ζητούμενο για τις ΗΠΑ είναι, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, «να ενισχυθούν οι βάσεις για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v