Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμα ραντεβού Βαρουφάκη στο Παρίσι

Σε εξέλιξη οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τον Σαπέν και τον μακρόν. Δεν συζητάμε για διαγραφή χρέους, αλλά επιμήκυνση και ελάφρυνση διαμηνύει ο γάλλος ΥΠΟΙΚ. Πιθανή συνάντηση και με Μοσκοβισί. Επαφές και με ΗΠΑ επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση.

Κρίσιμα ραντεβού Βαρουφάκη στο Παρίσι

Από το Παρίσι που σήμερα το απόγευμα έχει συναντήσεις με τους Μισέλ Σαπέν και Εμμανουέλ Μακρόν ξεκινά η Αθήνα την προσπάθεια να χτίσει συμμάχους για να περάσει στις θέσεις της. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη με τον ομόλογό του Michel Sapin, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας Emmanuel Macron. Κατά ορισμένες πληροφορίες στο Παρίσι σπεύδει και ο Πιέρ Μοσκοβισί για να μετέχει στις συζητήσεις.

Είναι η αρχή ενός μαραθωνίου συναντήσεων μέχρι την Τετάρτη. Ο ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα θα επισκεφθεί στο Λονδίνο, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne αλλά και στελέχη του Citi. Την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου στις 11:30 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Pier Carlo Padoan.

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στα ταξίδια που θα πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες (Λευκωσία, Ρώμη, Παρίσι και Βρυξέλλες για συνάντηση την Τετάρτη με τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ) ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να βάλουν τις στέρεες βάσεις για το κτίσιμο των κατάλληλων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αρχίζει να αλλάζει γενικότερα το κλίμα.

Σαπέν: Όχι σε διαγραφή, ναι σε επιμήκυνση

H Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογό του Γ.Βαρουφάκη.

«Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.

O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Βαλς: Η Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα "να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" 

H Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, λίγο πριν από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Είναι (...) ο ρόλος της Γαλλίας να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και να πείσουμε ότι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, αυτές που υπερασπίζεται ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη» να εξέλθει από ένα «επίπεδο ισχνής ανάπτυξης και μιας δραματικά αυξημένης ανεργίας» όπως σήμερα, «προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει και πάλι» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να χαιρετίζουμε, να σεβόμαστε και να κατανοούμε την επιλογή του ελληνικού λαού. (Οι Έλληνες πολίτες) έχουν σφυροκοπηθεί από την οικονομική κρίση και τη σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας που τους επιβλήθηκαν. Κυριαρχικά αποφάσισαν να καταστήσουν την Αριστερά υπεύθυνη» για τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.

Επαφές και με ΗΠΑ

Την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Λιου φέρεται να ζήτησε ο Έλληνας υπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνομιλία αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία. 

Σύμφωνα πάντως με την Καθημερινή η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να μεσολαβήσει άμεσα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους, σε μία προσπάθεια να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μεταβαίνει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να συναντήσει τον νέο ομόλογό του κ. Γ. Βαρουφάκη.

Στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσουν καταστροφικά στην ψυχολογία των αγορών. Μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι προστατευμένες και τα μέτρα της ΕΚΤ να έχουν δημιουργήσει έναν τοίχο προστασίας για τις άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά φοβούνται ότι το πλήγμα εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη που θα προκαλέσει μία πιθανή έξοδος θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v