Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαπέν: Απαιτείται γαλλογερμανικό deal για Ελλάδα

Για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρειάζεται να υπάρξει μια γαλλογερμανική συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που απέκλεισε νέο κούρεμα. Λογικό να ζητά η Ελλάδα χρόνο, αρκεί να διαθέτει σχέδιο μεταρρύθμισης. Πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σαπέν: Απαιτείται γαλλογερμανικό deal για Ελλάδα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την Αθήνα να μην επιχειρήσει να φέρει αντιμέτωπο το Παρίσι με το Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, λέγοντας πως μια γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το ελληνικό αίτημα να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ένα «νέο deal» με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι λογικό, αρκεί η κυβέρνηση να βρει γρήγορα τη βάση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων το οποίο μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο Reuters, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της Ελλάδας θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, δήλωσε ο Μ. Σαπέν στο Reuters.

«Δεν έχει νόημα να κάνεις μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Μ. Σαπέν είπε πως ποτέ δεν είχε στενότερες επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση ή οι εντάσεις».

«Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και οι ελληνικές αρχές χρειάζεται να μπορέσουν να καταλάβουν», είπε.

Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε όλα τα ζητήματα. Αν και η Γερμανία έχει πει πως δεν βλέπει λόγο για κατάργηση των επιθεωρητών της τρόικας, τους οποίους απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ο Σαπέν υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέα εργαλεία με νέα ονόματα. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, πάντως, προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει «τσάμπα βόλτα» (free ride). Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.

«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά κι αναλυτικά», επισήμανε. «Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα».

Το πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για τη βοήθεια στη ρευστότητα, και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποδεχθεί παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους είτε να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, υποστήριξε ο Μ. Σαπέν.

Αν και η Γαλλία έχει ανοίξει την πόρτα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της, ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε ακύρωση χρέους: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα».

Ο Μ. Σαπέν χαιρέτισε την προσήλωση της κυβέρνησης Τσίπρα για μια συμφωνία που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, όμως επέστησε την προσοχή της Αθήνας να μην κάνει κινήσεις που θα τρομάξουν τους επενδυτές, τους οποίους θα χρειαστεί ώστε η χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία.

Ο ίδιος υποβάθμισε σχόλιο του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ότι η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος μετατρέπεται γρήγορα στο μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα απ' ό,τι πριν από πέντε χρόνια, για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, σημείωσε, προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει αντιληφθεί όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει από τότε στην ευρωζώνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v