Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι και Σόιμπλε στα επόμενα ραντεβού Βαρουφάκη

Σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο οι επόμενες στάσεις του ΥΠΟΙΚ. Την Τετάρτη στις 10:30 η συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη, την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. Ακρως θετικές οι αντιδράσεις σε Λονδίνο-Παρίσι, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Τι είπε με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών.

Ντράγκι και Σόιμπλε στα επόμενα ραντεβού Βαρουφάκη

Εκτός συνόρων θα παραμείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Το πρόγραμμα που προέβλεπε την επιστροφή του σήμερα στην Αθήνα άλλαξε καθώς στόχος είναι τώρα συναντήσεις με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Μ. Ντράγκι και την Πέμπτη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε το ραντεβού με τον πρόεδρο της, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10:30, ενώ από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, σε δήλωσή του στο Reuters τόνισε ότι "αναζητείται η ημερομηνία της συνάντησης". 

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει το πλάνο το οποίο θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

«Θα μπει τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση»

Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο Γ. Βαρουφάκης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και μεθαύριο στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης: «Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».

Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες. Ο κ. Βαρουφάκης, τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης.

Ο ιταλός υπουργός οικονομικών δήλωσε σίγουρος ότι θα βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα, καθώς είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ.

"Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη μέσω των δομικών μεταρρυθμίσεων", σημείωσε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα καθώς θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. 

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ταξιδιών του, ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε ήδη με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν και τον Βρετανό Τζ. Όσμπορν. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v