Δεν είδε... κρίση η εγχώρια αγορά μπισκότου

Ανοδο για τρίτη χρονιά στον όγκο και στην αξία των πωλήσεων εμφανίζει ο εγχώριος κλάδος του μπισκότου. Καταλυτικός ο ρόλος των προσφορών. Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Τα στοιχεία.

Δεν είδε... κρίση η εγχώρια αγορά μπισκότου

Μπορεί να ανήκουν στα προϊόντα επιθυμίας και να μη βρίσκονται στη λίστα με τα καθημερινά ψώνια των νοικοκυριών, ωστόσο έχουν καταφέρει ακόμη και εν μέσω κρίσης όχι μόνο να διατηρήσουν τη θέση τους στο καλάθι της νοικοκυράς αλλά και να ενισχύσουν για τρίτη συνεχή χρονιά τις πωλήσεις τους τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.

Ο λόγος για την αγορά των μπισκότων (αλμυρών και γλυκών), μια κατηγορία προϊόντων η οποία είδε τις πωλήσεις της εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να αυξάνονται στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 κατά 1,2% σε αξία και 2,2% σε όγκο. O τζίρος της κατηγορίας για το 2014 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και σε όγκο τους 18,5 χιλιάδες τόνους.

Η πορεία του κλάδου αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στη μετατόπιση των καταναλωτών από τα μικρά σημεία πώλησης και δη τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα προς τα σούπερ μάρκετ αλλά και από την ένταση των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το 36,5% του συνολικού όγκου μπισκότων που πουλήθηκε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχε μια προσφορά στη συσκευασία του, ενώ το 55,2% του συνολικού όγκου των μπισκότων πουλήθηκε στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία IRI Scanning της IRI (σ.σ. μετρά σούπερ μάρκετ, υπερμάρκετ, με 2 ταμειακές μηχανές και πάνω, της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης) το 55,2% του συνολικού όγκου των μπισκότων πουλήθηκε στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών που έγιναν στα καταστήματα των λιανεμπορικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις βιομηχανίες, δηλαδή προϊόντα που βρίσκονταν σε φυλλάδια των σούπερ-υπερμάρκετ, σε προβολές ή είχαν προσωρινές μειώσεις τιμών.

Την αντίστοιχη περίοδο το 2013 μέσω προωθητικών ενεργειών είχε πουληθεί το 45,6% του συνολικού όγκου. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο ο όγκος αυτός έχει αυξηθεί κατά 9,6 μονάδες και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων ετών, αφού το 2012 ο όγκος που πουλήθηκε σε προσφορές ανερχόταν στο 42,4% και στο 38,9% το 2011.

Αύξηση μέσω των ενεργειών αυτών είχαν και οι δύο υποκατηγορίες, δηλαδή αλμυρά και γλυκά μπισκότα, αλλά μεγαλύτερη είχαν τα αλμυρά, όπου η αύξηση έφτασε τις 10,7 μονάδες.

Εκτός από τις συγκεκριμένες προωθήσεις υπάρχουν και οι προσφορές που έκαναν αποκλειστικά οι βιομηχανίες στις συσκευασίες των προϊόντων τους. Αυτές παρουσίασαν αύξηση περίπου 9 μονάδων εντός του 2014. Δηλαδή το 36,5% του συνολικού όγκου μπισκότων που πουλήθηκε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχε μια προσφορά στη συσκευασία του. Οι πιο ταχυκίνητες προσφορές οι οποίες είχαν και τη μεγαλύτερη ανταπόκριση ήταν οι 3 ή 2 συσκευασίες δεμένες με ταυτόχρονη μείωση τιμής.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της IRI, τα τελευταία τρία χρόνια οι βιομηχανίες έχουν αλλάξει τις προσφορές τους και έχουν στραφεί σε πολυσυσκευασίες με μείωση τιμής. Αυτό βοήθησε την κατηγορία να εμφανίσει άνοδο τζίρου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές τροφίμων στα σούπερ-υπερμάρκετ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της κατηγορίας

Μία από τις μεγαλύτερες υποκατηγορίες των γλυκών μπισκότων είναι τα γεμιστά (Sandwich) όπου στο 11μηνο οι πωλήσεις τους σημείωσαν αύξηση σε όγκο κατά 7%.

Οι πωλήσεις των Cookies αυξήθηκαν σε όγκο κατά 3,1%, ενώ οι πωλήσεις των απλών μπισκότων μειώθηκαν κατά 3,3% σε όγκο και 1,5% σε αξία. Τέλος, τα αλμυρά μπισκότα ακολούθησαν και αυτά την αύξηση των υπολοίπων με 3,3% σε όγκο και 1,1% σε αξία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v