Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Γιούνκερ στον Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Γιούνκερ. Βλέπει Τουσκ και Σουλτς ο Τσίπρας. Οι προϋποθέσεις για συμβιβαστική λύση. Πρώτα οι... αριθμοί στα δημοσιονομικά και μετά το χρέος. Οι όροι για παροχή ρευστότητας, η απόρριψη των ομολόγων δίχως λήξη από την ΕΚΤ και το «παράθυρο» του ESM.

Τα μηνύματα Γιούνκερ στον Τσίπρα

Τον ρόλο του διαμεσολαβητή είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (που το απόγευμα βλέπει και τον Φρ. Ολάντ) δεν πρέπει να αναμένει από τη σημερινή συνάντηση θαύματα.

Το ραντεβού που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12:00 ξεκίνησε με χαμόγελα μεταξύ των δύο ανδρών, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός συναντά τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντ. Τουσκ και εν συνεχεία τον Μάρτιν Σουλτς. 

Το σημείο όπου μας επισείουν την προσοχή όλοι οι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομιλήσαμε πριν από το ραντεβού είναι ότι το χρέος δεν είναι η προτεραιότητα, παρά το γεγονός ότι τα μίντια επικεντρώνονται σε αυτό.

Όπως μας μετέφερε κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν, ο Α. Τσίπρας και o Ζ.Κλ.Γιούνκερ είχαν δύο αναγνωριστικά τηλεφωνήματα τις τελευταίες μέρες, ενώ η ελληνική πλευρά έστειλε, όπως μαθαίνουμε, ένα non-paper με τις προτάσεις της για την περιβόητη «χρηματοδοτική γέφυρα», που σύμφωνα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης θα παρέχει ρευστότητα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου όπου -κατά το Μαξίμου- θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η ίδια κορυφαία κοινοτική πηγή ανέφερε ότι ενώ «υπάρχει μεγάλη διάθεση από την Κομισιόν για μια κοινή συμφωνία, η χώρα μας πρέπει να αναλύσει με αριθμούς και διεξοδικά τις θέσεις της για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Εάν γίνει αυτό, τότε η Κομισιόν θα αναλάβει να καταθέσει στο επόμενο Eurogroup μια συμβιβαστική πρόταση για το τι θα γίνει μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι κοινή θέση των δανειστών είναι ότι η υφιστάμενη πορεία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι τα ίδια, αλλά ότι πρέπει να παραμείνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι εξαγγελίες για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επαναπροσλήψεις θεωρούνται μονομερείς ενέργειες και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από κοινού.

Όπως τονίζουν σε συνομιλίες με το Euro2day.gr πηγές με γνώση των εξελίξεων, οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν επείγουν. Επείγει η συνέχιση της χρηματοδότησης.

Υπό αυτό το πρίσμα το μπαλάκι βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.

Όπως σημειώνεται, η πλειονότητα των Ευρωπαίων τάσσεται κατά των ελληνικών θέσεων, όπως αυτές διατυπώθηκαν έως σήμερα και επιζητά επιμόνως αποσαφήνισή τους. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα κάποιου είδους συμφωνία. Όμως η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς», δήλωσε ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στις μέχρι τώρα επαφές Γιούνκερ-Ντράγκι, ο τελευταίος είναι κατηγορηματικός: για να συνεχίσει να αποδέχεται ελληνικές αξίες ως collateral, θα πρέπει να έχει κοστολογημένο δημοσιονομικό πρόγραμμα με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν μεσομακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη μείωση του χρέους. Κι όπως σημειώθηκε, μια πολιτική συμφωνία δεν αρκεί για να δεχτεί η ΕΚΤ την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων στην οποία ποντάρει η κυβέρνηση.

Πρακτικά δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορούσε να δεχτεί την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, αλλά θέτει ως απαράβατο όρο η Αθήνα να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που θα περιλαμβάνει και άλλες πηγές χρηματοδότησης και κυρίως σαφές πλαίσιο στη δημοσιονομική πολιτική.

Όσον αφορά τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών για τα swaps και τα δύο τύπων ομόλογα, οι πρώτες αντιδράσεις υψηλού αξιωματούχου της ΕΚΤ ήταν οι εξής: «Το πρώτο swap που συνδέεται με την ανάπτυξη του ΑΕΠ δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι σαν να βάζεις φόρο πάνω στο ΑΕΠ, όσο καλύτερα πάει, τόσο περισσότερο θα πληρώνεις». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η ΕΚΤ - εκτός από το non paper - δεν έχει πλήρη εικόνα για την πρόταση του χρέους».

Όσο για τα perpetual bonds, τα περίφημα ομόλογα χωρίς λήξη, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει swap (the ECB will not swap anything itself). Άφησε όμως ανοικτό το παράθυρο ότι εάν η ΕΚΤ αποπληρωθεί πλήρως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ESM, θα συναινέσει στο να γίνει το swap μεταξύ Ελλάδας και ESM.

Όρος απαράβατος της ΕΚΤ θα είναι να αποπληρωθεί πλήρως. Ο κ. Βαρουφάκης, λοιπόν, θα πρέπει να πείσει για το σχέδιό του, αλλά και να αλλάξει την προσωπική άποψη που έχει ο κ. Ντράγκι γι' αυτόν.

Ο ρόλος Αβραμόπουλου

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είχε γράψει πρώτα το Euro2day.gr, ο κ. Γιούνκερ εκτός από την ατζέντα Ελλάδος - δανειστών έχει και τη δική του.

Ο ίδιος θέλει να κρατήσει τον κ. Αβραμόπουλο στην Κομισιόν και αναμένεται να το ζητήσει από τον κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί βέβαια να πιέσει, καθώς η απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανήκει στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου ενδέχεται να κάνει πίσω στο θέμα Αβραμόπουλου εάν δει ότι ο κ. Γιούνκερ είναι κάτι παραπάνω συνεργάσιμος (που θα είναι) σε άλλα πιο φλέγοντα θέματα.

Φρένο στην κατάργηση της τρόικας

Ενώ το σχέδιο για την κατάργηση της τρόικας ήταν ήδη στα σκαριά εδώ και δύο μήνες (προ εκλογών δηλαδή) ήρθαν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και ανάγκασαν τον κ. Γιούνκερ να το βάλει προσωρινά στο συρτάρι.

Η πλειοψηφία στο Eurogroup (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Εσθονία Πορτογαλία, Μάλτα κ.ά.) επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και μετά να τεθεί το θέμα κατάργησης της τρόικας.

«Θα γίνει σε βάθος χρόνου γιατί υπάρχουν διαδικασίες και διαπραγματεύσεις με όλα τα κράτη μέλη που πρέπει να ακολουθηθούν», ανέφερε η κοινοτική πηγή.

Επιπλέον, χαρακτήρισε κάποιες από τις ελληνικές εξαγγελίες «βιαστικές και άπειρες», καθώς ακόμα η κυβέρνηση δεν γνωρίζει επακριβώς πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Μηνύματα από το EuroWorking Group

Το όργανο που θα αναλάβει να σχηματίσει τη συμβιβαστική πρόταση για το Eurogroup δεν είναι άλλο από το EWG. Ο Τομάς Βίζερ, επικεφαλής του οργάνου, είναι εντόνως δυσαρεστημένος που ακόμα δεν είχε κάποιον να συνομιλήσει. Εκεί, όμως, παίζεται το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης.

Πάντως, οι δανειστές εκτιμούν ότι με «πολιτική συμφωνία» γενικής φύσεως και αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων από 15 δισεκατομμύρια σε 25 που θέλει η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να «στηθεί» η περιβόητη χρηματοδοτική γέφυρα και επισημαίνουν ότι αυτή πρέπει να κινείται εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Η Ελλάδα όπως μας ανέφερε αξιωματούχος του Eurogroup θα πρέπει να έρθει αργά ή γρήγορα αντιμέτωπη με την απόφαση να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, είτε αυτά συμφωνηθούν με την τρόικα, είτε με τους επικεφαλής των δανειστών.

«Numbers don't lie» (σ.σ. τα νούμερα δεν κάνουν λάθος) μας είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος που υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 όλο και αυξάνεται…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v