ΥΠΟΜΕΔΙ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Την έκταση της καταστροφής σε περιουσίες ιδιωτών, αλλά και σε δημόσιες υποδομές καταμετρούν συνεργεία του υπουργείου Υποδομών. Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις υπηρεσίες του υπουργείου για τις ζημιές σε Δυτική Ελλάδα και Ηπειρο.

ΥΠΟΜΕΔΙ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Με στόχο, την όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών από τις πλημμύρες ενισχύονται τα κλιμάκια μηχανικών και άλλων ειδικών υπαλλήλων για τη διενέργεια αυτοψιών σε κτίρια. Παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες οριοθέτησης των πληγέντων περιοχών, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ακολουθήσουν μέσω των φορέων της Αυτοδιοίκησης οι οικονομικές αποζημιώσεις.

Σχετικές εντολές έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης προς την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του ΥΠΟΜΕΔΙ, που βρίσκεται σε συνεχή και άμεση συνεργασία, συνδράμοντας και ενισχύοντας το έργο των Περιφερειών και Δήμων των περιοχών της χώρας, που πλήττονται εξαιτίας των έντονων και συνεχιζόμενων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα με τις αυτοψίες και τις οριοθετήσεις, στο πλαίσιο Διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου προωθείται η έκδοση των αναγκαίων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, για να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων, με τα ποσά που ορίζει η νομοθεσία, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες. Παράλληλα οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΟΜΕΔΙ ξεκίνησαν την προετοιμασία, ώστε αμέσως μετά την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων να είναι πλήρως αποτιμημένες οι καταστροφές σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα εξετάζονται να προωθηθούν ανά περιοχή μέτρα και παρεμβάσεις, με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση χρόνιων παθογενειών και προβλημάτων σε λειτουργικό και θεσμικό επίπεδο, που ανέδειξαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κυρίως στους τομείς της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Στο μεταξύ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια μηχανικών των υπηρεσιών του Υπουργείου για να συνδράμουν στην απογραφή των ζημιών και να βοηθήσουν διοικητικά και οργανωτικά στις αυτοψίες, τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας. Με εντολές του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη, η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του ΥΠΟΜΕΔΙ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και βάσει σχεδίου δράσης, λειτούργησε από την Κυριακή 1-2-2015 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληττόμενες περιοχές.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία χθεσινού ενημερωτικού σημειώματος της Δ.Α.Ε.Φ.Κ η εικόνα ανά περιοχή έχει ως εξής:

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

• Έχουν σταλεί κλιμάκια της Υ.Α.Σ.Β.Ε. τα οποία βοήθησαν στην οργάνωση των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών και ξεκίνησαν αυτοψίες.
• Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την Περιφέρεια, δεν ήταν δυνατή η καταγραφή των ζημιών σε όλες τις περιοχές, λόγω του ύψους των υδάτων.
• Προβλήματα παρουσιάζονται στην παρόχθια περιοχή Δ. Αρταίων, στις Τ.Κ. Ανθοτόπου, Αγ. Παρασκευής, Ακροποταμιάς, Νεοχωρίου, Γλυκόριζου, Λουτροτόπου, Κεραμάτων.
• Προκειμένου να οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή και εφόσον δεν είναι δυνατή η καταγραφή των ζημιών έγινε λήψη φωτογραφιών από την Υ.Α.Σ.Β.Ε..
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έγιναν αυτοψίες σε 15 οικισμούς των δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά. Συνολικά από τα κτίσματα που ελέγχθηκαν στους παραπάνω οικισμούς παρουσιάζονται ζημιές σε 329, από τα οποία 229 είναι κατοικίες, 28 επαγγελματικοί χώροι, 78 αποθηκευτικοί χώροι και 4 δημόσια κτίρια. Επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και η πρόσβαση σε πολλές περιοχές είναι δυσχερής, οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα.

Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας

• Στάλθηκαν κλιμάκια της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. προκειμένου να ελεγχθούν κτίρια στο Κρίκελλο στο οποίο έχουν παρουσιαστεί κατολισθητικά φαινόμενα.
• Υπάρχουν κατολισθήσεις σε όλο το επαρχιακό και οδικό δίκτυο και προβλήματα στη Δομνίστα και στη Δημοτική Ενότητα Αράχθου όπου δεν είναι προς το παρόν δυνατή η πρόσβαση. Γίνονται προσπάθειες για την πρόσβαση στην περιοχή των Αγράφων από το Νομό Καρδίτσας. Σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης και διακοπής της επικοινωνίας σε διάφορους οικισμούς.

Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

• Υπάρχουν προβλήματα στο Δήμο Πάργας (βιοτεχνίες και εργοστάσια) και Δήμο Ζηρού, όπου δεν ήταν δυνατή ακόμη η πρόσβαση λόγω της στάθμης των υδάτων. Μόλις είναι δυνατόν θα αρχίσει το έργο των κλιμακίων απογαρφής.


Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας

• Υπάρχουν κατολισθήσεις σε όλο το νομό χωρίς διακοπή της κυκλοφορίας με έντονα φαινόμενα στην κοινότητα Κλεπά.

Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας

• Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια.

Η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. του ΥΠΟΜΕΔΙ είναι σε ετοιμότητα για άμεση αποστολή περισσότερων μηχανικών στις πληγείσες περιοχές, μόλις ενημερωθεί από τις Περιφερειακές Ενότητες για τη δυνατότητα διενέργειας αυτοψιών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v