Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αποφάσισε ο Ντράγκι να τραβήξει το σχοινί

Ολο το παρασκήνιο της απόφασης της ΕΚΤ. Γιατί αποφασίστηκε η... προειδοποιητική βολή και ποια ήταν τα «καυτά» τηλεφωνήματα. Τα μηνύματα προς Αθήνα, η «ενημέρωση» Τσίπρα και γιατί κρατήθηκε στο σκοτάδι ο Βαρουφάκης. Κρίσιμο το έκτακτο Eurogroup για Ελλάδα. Οι επόμενες κινήσεις.

Γιατί αποφάσισε ο Ντράγκι να τραβήξει το σχοινί

Από το βράδυ της Τρίτης σε πολύ κλειστό κύκλο στήθηκε το σκηνικό και ο Μάριο Ντράγκι γνωστοποίησε την πρόθεση του να τραβήξει το σχοινί και να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα η αρχική πρόθεση ήταν να σταματήσει η Τράπεζα να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως collateral από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου και όχι από τις 11.

Την Τρίτη το απόγευμα στη Φρανκφούρτη συνεδρίασε μόνο το Executive Board της ΕΚΤ κατά το οποίο ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε για τις προθέσεις του. Ηθελε, όπως μας ανέφεραν υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι, να στείλει το δικό του μήνυμα (firing a warning shot) και σε Ελλάδα αλλά και σε ΕΕ να μην τραβήξουν πολύ οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για την παράταση. Δεν είχε, όπως μας είπαν γνώστες της απόφασης, εμπιστοσύνη στη πολιτική διαπραγμάτευση καθώς, - κατά τον κ. Ντράγκι - η ΕΕ στην περίοδο της κρίσης κινείτο σαν αργοκίνητο καράβι με πολύ... χαλαρά αντανακλαστικά, την στιγμή που ο ίδιος μηχανευόταν νέα όπλα για να καταπολεμήσει την κρίση και τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η απόφαση για την Ελλάδα όμως έχει περισσότερο πολιτική χροιά παρά τεχνοκρατική. Το Συμβούλιο, όπως μαθαίνουμε, συμφώνησε και έτσι το βράδυ της Τρίτης ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ έκανε μια σειρά από τηλεφωνήματα.

Στόχος, κατά τον κ. Ντράγκι ήταν να συντομεύει η κατάσταση. Όπως μαθαίνουμε, ήταν αρκετοί οι αξιωματούχοι που του συνέστησαν να περιμένει λίγο καθώς χθες βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επαφές του κ. Τσίπρα με μια σειρά από αξιωματούχους της ΕΕ.

Ο κ. Ντράγκι όμως φαίνεται πως δεν μεταπείστηκε.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα του χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και συνεπώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει, κύκλοι της ευρωτράπεζας μας παρέπεμψαν στις δηλώσεις του κ. Ντράγκι που έκανε τον Ιανουάριο ότι όρος δεν είναι μόνο η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα της ΕΕ αλλά και προϋπόθεση να τελειώσει η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας που εκκρεμεί.

Καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε την τρόικα και ξέκοψε κάθε τέτοια προοπτική, ο κ. Ντράγκι βρήκε το πάτημα του.

Όπως μαθαίνουμε όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ΔΕΝ ενημέρωσε για τις προθέσεις του τον έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη χθες το πρωί κατά την συνάντηση τους, παρά το γεγονός ότι μετά την συνάντηση θα ακολουθούσε η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Κεντρικών Τραπεζιτών στην Φρανκφούρτη όπου μετέχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και το θέμα θα ξανασυζητήτο εκεί για να παρθεί η τελική απόφαση.

Εδώ τίθενται δύο ερωτήματα:

1. Γιατί δεν ενημερώθηκε ο κ. Βαρουφάκης αφού ήδη είχε προηγηθεί η απόφαση του Executive Board Council της ΕΚΤ να προχωρήσει στην άρση τουwaiver για τα ελληνικά ομόλογα.
2. Γιατί δεν ενημέρωσε ο κ. Στουρνάρας την ελληνική κυβέρνηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που ήταν ήδη γνωστό σε κύκλους των Βρυξελλών από την Τρίτη.

Ο Τσίπρας το έμαθε, αλλά δεν το πίστεψε

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day, σε μια από τις συναντήσεις που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την προειδοποίηση ότι η ΕΚΤ ετοιμαζόταν να εκδώσει τέτοια απόφαση.

Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν πίστευε ότι η ΕΚΤ θα έκανε κάτι τέτοιο. Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δεν υπήρξε κανείς άλλος εντός της αίθουσας και ότι οι σύμβουλοι ήταν παρόντες μόνο για 15 λεπτά. Την υπόλοιπη μία ώρα οι δύο άνδρες συζητούσαν μόνοι τους.

Συνεπώς αυτά που διαρρέονται ότι ελέχθησαν στην συνάντηση απέχουν από την πραγματικότητα.

Ο κ. Γιούνκερ συγκαταλέγεται σε αυτούς που υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Όμως στις συναντήσεις διαμηνύθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει εξάμηνη παράταση του παρόντος προγράμματος και πρέπει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά και ας αλλάξει κάποια από τα μέτρα με άλλα ισόποσα.

Ξαφνικά θυμήθηκαν τον Gurria

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ δεν τυχαίνει ιδιαίτερης εκτίμησης στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ και της ΕΚΤ. Όμως, μόλις ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τον Ανχέλ Γκούρια, ως ανεξάρτητο οργανισμό, να έρθει στην Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου για να βοηθήσει στην σύνταξη ενός δημοσιονομικού προγράμματος τα πράγματα άλλαξαν. Και ο κ. Γκουρία βρισκόταν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες όπου, όπως μαθαίνουμε, σε στενό κύκλο αξιωματούχων δεχόταν συστάσεις και ενημερωνόταν για την γραμμή των δανειστών προς την χώρα μας.

Με δεδομένο το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ στον Ιταλό πρωθυπουργό πριν την συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα, την συνάντηση της με τον Φρανσουά Ολάντ υπό το βλέμμα του άσπονδου φίλου Μάρτιν Σούλτς, και με δεδομένη την στάση της ΕΚΤ, όλα δείχνουν πλέον μια προσπάθεια για «κλάδεμα» της κυβέρνησης πριν καν αυτή παρουσιάσει τις προγραμματικές της δηλώσεις!

Εκτακτο Eurogroup

Στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται έκτακτο eurogroup για την Ελλάδα και όπως μας ενημέρωσαν καλά πληροφορημένες πηγές, «πρέπει να λυθούν όλα τα τεχνικά ζητήματα περί Ελλάδας γιατί το μενού της Συνόδου Κορυφής θα ασχοληθεί με την χώρα μας.

Με άλλα λόγια η σκληρή στάση θα γίνει σκληρότερη καθώς όλοι φαίνεται πως «υποκλίνονται» στον Γερμανικό άξονα.

Στις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό eurogroup αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τη χώρα μας ενώ σήμερα το πρώτο μπρα-ντε-φερ, μετά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ, αναμένεται να διεξαχθεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v