Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες

Η Αθήνα έχει πολλά να κάνει ακόμη, θα πρέπει να διαπραγματευθεί με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Kαθήκον να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Χρειαζόμαστε χρόνο για τη νέα συμφωνία, είπε ο Γ. Βαρουφάκης. Αποδεχόμαστε σημαντικό μέρος του υφιστάμενου προγράμματος.

Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες

Στις βασικές τους θέσεις κινήθηκαν Φ. Σόιμπλε και Γ. Βαρουφάκης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου. Στις διαφορές στάθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ωστόσο ότι μένουν δεσμευμένοι στην ενωμένη Ευρώπη. Ζήτησε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, είπε ότι το χρέος είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί και κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει λύση που θα βγάλει την Ευρώπη από την κρίση και ζήτησε χρόνο (πρόγραμμα-γέφυρα) για να παρουσιάσει η κυβέρνηση το αναλυτικό της σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Υποστήριξε ότι συμφωνεί με ένα μεγάλος μέρος του υφιστάμενο προγράμματος (60-70%) αλλά οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει κυνηγούν τη «μαρίδα».

Σόιμπλε: Δεσμευμένοι για την ενωμένη Ευρώπη

«Συζητήσαμε διεξοδικά και αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία αλλά ήταν μια συζήτηση στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δυο χωρών», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Συμφωνήσαμε να μείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος», είπε και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε».

Εκτίμησε ότι η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση και ότι «η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο». Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα. Δεν έχουμε διαφορετική γνώμη για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Παρά την πρόοδο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα.

«Ξέρω την προεκλογική εκστρατεία που έγινε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να πω ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Φέτος πάντως η χώρα θα δει την ανεργία να μειώνεται, ενώ υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα», υπογράμμισε.

Ο Β. Σόιμπλε συμφώνησε ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να λύσουμε. Είναι καθήκον να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, υπογράμμισε.

Επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθεί η διαφθορά και σημείωσε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. «Το πρότεινα στον κο Βαρουφάκη, παλαιότερα δεν είχε γίνει δεκτό να στείλουμε τεχνική βοήθεια», σημείωσε.

Όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο κος Βαρουφάκης του είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, όμως αυτό ισχύει για όλους τους ψηφοφόρους της Ευρώπης. Προέχει η τήρηση των δεσμεύσεων.

Για το πρόγραμμα σταθερότητας είπα στον συνομιλητή μας ότι με τη βοήθεια που δώσαμε φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν πάει παραπέρα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που έχουν δημιουργηθεί, τόνισε ο Σόιμπλε.

Για να αλλάξει το πρόγραμμα, χρειάζεται μια συμφωνία και να δούμε πως θα μπορεί η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. «Το θέμα του κουρέματος δεν είναι στην ατζέντα», είπε και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές. 

Βαρουφάκης: Ζητάμε χρόνο να παρουσιάσουμε λύσεις

Είχα την ευκαιρία και την ευχαρίστηση να υπογραμμίσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας προκειμένου να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που ευημερεί, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι με τον Γερμανό ομόλογό του, «δεν συμφωνήσαμε, ούτε στο ότι διαφωνούμε».

Πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν συζητήσαμε το χρέος ή το θέμα της αποπληρωμής. Θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε μια κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Σήμερα, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, το μήνυμά μου στον κο Σόιμπλε είναι ότι η κυβέρνησή μας είναι ένας εταίρος, στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στην Ευρώπη. Δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή και την σπατάλη. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας.

Το 2010, ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, χάθηκε μια ευκαιρία να υπάρξει συμφιλίωση με το πραγματικό πρόβλημα. Δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο σε μια χώρα που είχε πρόβλημα αφερεγγυότητας. Ετσι, ενώ το βασικό ήταν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό δεν έγινε.

Αυτό που πραγματικά ζητάμε, τόνισε, είναι χρόνος για να παρουσιάσουμε λύσεις.

Σοιμπλε: Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι στο παρελθόν τον είχε επισκεφτεί ο Αλέξης Τσίπρας και του είχε πει ότι εκλογές υπάρχουν σε σε όλο τον κόσμο και για αυτό πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Δεν μπορεί οι προεκλογικές υποσχέσεις στην Ελλάδα να βαρύνουν τρίτους», τόνισε ο υπουργός.

«Όταν υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, αυτή πρέπει να λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Η χώρα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2009 και έχει την ευθύνη για αυτό. Εχει την βοήθεια της ευρωπαϊκής αλλελεγγύης», σημείωσε.

Πρόγραμμα-γέφυρα

Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι τυπικά το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Ας είμαστε ρεαλιστικές. Η εντολή που πήρε η κυβέρνηση είναι να αμφισβητήσει τη λογική του προγράμματος προσαρμογής. Οι εταίροι μας έδωσαν περισσότερα λεφτά απ' όσα χρειάζονταν και αυτά πήγαν για να εξυπηρετηθεί ένα μη βιώσιμο χρέος», υπογράμμισε.

Αυτό που ζητάμε, συνέχισε ο Ελληνας υπουργός, είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας και να έχουμε μια διαλεκτική διαδικασία. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα-γέφυρα για να μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. «Ακόμα δεν έχουμε καν υποβάλει τις προγραμματικές μας δηλώσεις», σημείωσε και προσέθεσε ότι «με τους εταίρους θα καταφέρουμε να διαγράψουμε τη λέξη χρεοκοπία».

Ο... Χριστοφοράκος

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφθορά, τη Siemens και τον Χριστοφοράκο, ο Σόιμπλε είπε ότι δεν θέλει να μιλά συχνά για αυτό για να μην προσβάλει άλλες χώρες. Τόνισε όμως ότι τη διαφθορά την καταπολεμούν και στη Γερμανία. «Ο καθένας πρέπει να σκουπίζει πριν από την πόρτα του, λέει ο Γκαίτε, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Η ΕΚΤ

Ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η ΕΚΤ κινείται με βάση τους κανόνες της. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα είναι το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να συμφωνηθεί στο Eurogroup.

Από το προηγούμενο πρόγραμμα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Από το πρόγραμμα όμως λείπουν σημαντικές αλλαγές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόνισε ο Ελληνας υπουργός. Το υφιστάμενο πρόγραμμα κυνηγά τη «μαρίδα», ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι δείχνουν να βάζουν το άλογο πίσω από το αμάξι, συμπλήρωσε.

Απαντώντας για τη διαφθορά, είπε ότι είναι σίγουρο ότι κάθε χώρα πρέπει να τακτοποιήσει τα δικά της θέματα. Αλλά, σημείωσε, μερικές φορές υπάρχουν διασυνοριακές ατασθαλίες και χρειάζεται βοήθεια. «Σε περιπτώσεις που υπάρχουν κάποιοι που έχουν φύγει από τη δική μας δικαιοδοσία και έχουν πάει σε δικαιοδοσία άλλου είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια για να μην μπορεί να ξεφύγει κανείς από τις ποινικές ευθύνες, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ θετικό «να μας παραδώσετε αυτά τα άτομα που βρίσκονται πλέον στη δική σας δικαιοδοσία για να πείσουμε και τον κόσμο μας ότι δεν υπάρχει ασυλία από τις ποινικές ευθύνες στην ευρωζώνη». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v