Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αν μείνει σε μεταρρυθμίσεις

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης υπερβαίνουν κατά πολύ το πρόγραμμα Μάρσαλ, τονίζει ο επικεφαλής του ESM. Προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης για τις επόμενες δύο ή τρεις δεκαετίες εάν δεν ανακόψει τις μεταρρυθμίσεις.

Ρέγκλινγκ: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αν μείνει σε μεταρρυθμίσεις

Ιστορική χαρακτηρίζει τη βοήθεια που δόθηκε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης κατά της διάρκειας της κρίσης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας στο περιοδικό Politique Internationale, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως συνολικά τα πρόγραμμα στήριξης που δόθηκαν στα κράτη μέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το σχέδιο Μάρσαλ.

«Η Ευρώπη δεν αμφισβητείται. Ακόμη και στην Ελλάδα, μετά από πέντε δύσκολα χρόνια, το 70% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αυτό το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο και αντανακλά μία ισχυρή δέσμευση» δηλώνει και συμπληρώνει: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που χορηγήθηκαν τόσο μεγάλα δάνεια σε κράτη. Στο σύνολό τους, τα δάνεια στα πέντε κράτη – μέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το σχέδιο Μάρσαλ εάν υπολογιστεί σε σταθερή ισοτιμία»

Ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει πάντως, υπέρμαχος της λιτότητας. «Οι οικονομολόγοι μπορούν φυσικά να συζητήσουν το θέμα, αλλά όλα εξαρτώνται από τον χρονικό ορίζοντα. Βραχυπρόθεσμα, η προσαρμογή του προϋπολογισμού μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα όμως, την ενισχύει. Το είδαμε αυτό στην Ελλάδα, όπου απαιτήθηκε μία πολύ ισχυρή προσαρμογή του προϋπολογισμού. Το έλλειμμα ήταν επί έξι χρόνια στο 15% του ΑΕΠ. Έπρεπε να κάνουμε κάτι γιατί κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να καλύψει μία τέτοια τρύπα. Ήταν το τίμημα επειδή υπήρξαμε αμελείς».

Ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων. «Η ύφεση τελείωσε και η χώρα ακολουθεί ανοδική πορεία. Το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ανάπτυξη άνω του 2% για το 2015.

Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική (των μεταρρυθμίσεων) δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτή την τροχιά ισχυρής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ή τριών δεκαετιών. 

Κανείς δεν αρνείται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες. Η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να μειωθούν για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική. Αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια, τρέφει το λαϊκισμό και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση, όπως βλέπουμε στην Ελλάδα. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι χώρες που βοηθήσαμε να κάνουν μεταρρυθμίσεις θα δουν καταπληκτικές προοπτικές ανάπτυξης εάν δεν αναστείλουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v