Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα-γέφυρα

Σκληρή γραμμή συνάντησε η Αθήνα στο EWG, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα είναι έγκαιρα έτοιμη μια νέα πρόταση, όπως ζητούν οι εταίροι. Δεν μπορούμε να υπογράψουμε πρόγραμμα γιατί θα πέσει η κυβέρνηση, λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Επιμένει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα-γέφυρα

Επιμένει η κυβέρνηση στη θέση της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι την τελική συμφωνία με τους δανειστές παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι χθες το EuroWorkingGroup «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της χώρας ζητώντας παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup. Μάλιστα ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές. 

Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιμένει στην γραμμή που έχει χαραχτεί και δεν θα δεχτεί συμφωνία που προβλέπει διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει έγκαιρα μια νέα πρόταση που θα την φτιαχτεί στο κυβερνητικό συμβούλιο ώστε ο φάκελος να είναι έτοιμος για το Eurogroup, στο οποίο όμως αναμένεται σκληρή στάση από τους εταίρους.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, γιατί θα πέσει η Κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία. 

Στόχος χρηματοδότηση-γέφυρα αλλά βάσει προγράμματος στο οποίο θα συμφωνεί η Ελλάδα και όχι η παροχή νέου δανείου, αναφέρεται και προστίθεται πως διαφορετικά θα υποστούμε και εμείς και αυτοί τις συνέπειες.

Να σημειωθεί ότι όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σχέδια στο Eurogroup για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα. Σημείωσε επίσης, ότι είναι απολύτως ανοιχτό το τι θα συμβεί με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

Βαρουφάκης: Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση

Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος νωρίτερα στο υπουργείο για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση «Πως θα αρθούν οι πιέσεις», αρκέστηκε να απαντήσεις «μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ποτέ δεν είπε πως συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. «Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v