Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μορατόριουμ» ζητά η κυβέρνηση

Τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας-γέφυρα που ζητά το Μαξίμου. Δεν θέλουμε χρήματα πέραν του 1,9 δισ. ευρώ, αλλά διεκδικούμε αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων. Υπόσχεση για κατάθεση σχεδίου με στόχους για πλεονάσματα, έσοδα και δαπάνες. Αρνηση από δανειστές για τα έντοκα.

«Μορατόριουμ» ζητά η κυβέρνηση

Ενα πρόγραμμα - γέφυρα με βασικό όρο ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και το οποίο θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου παραμένει ο βασικός στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημειώνουν πηγές του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, εν μέσω έντονων πιέσεων στη διαπραγμάτευση για τους πιστωτές και λίγο πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, επιμένει ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για δάνειο - γέφυρα, κάτι που διαμηνύθηκε στην ελληνική πλευρά και στο χθεσινό EuroWorking Group, όπου και ασκήθηκαν πιέσεις να καταθέσει αίτημα παράτασης του μνημονίου. 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα – γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς. Ο βασικός όρος, τονίζουν, είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δις που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους ευρωπαίους φορολογούμενους)

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, υπογραμμίζουν, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες, μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επαναλαμβάνουν πως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v