Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Οχι στο αίτημα για επιπλέον έντοκα 4,5 δισ.

Απορρίφθηκε το αίτημα για διεύρυνση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Θεμέλιος λίθος η έγκριση για τη συμφωνία – γέφυρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση καθώς εξασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Πληροφορίες για νέο αίτημα για €2 δισ.

ΕΚΤ: Οχι στο αίτημα για επιπλέον έντοκα 4,5 δισ.
Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίασή του το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διεύρυνση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dow Jones η ελληνική πλευρά ζητούσε επέκταση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τα 15 στα 19,5 δισ. ευρώ, ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τέσσερις ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το αίτημα αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη συμφωνία – γέφυρα που έχει προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς εξασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για το διάστημα που θα κρατήσει η διαπραγμάτευση. Να σημειωθεί ότι παλαιότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ελλάδα διεκδικούσε αύξηση του ορίου κατά 10 δισ., ενώ τώρα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επανέρχεται ζητώντας 2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αντεπεξέλθει για τους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες. Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης φοβούνται ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ξεμείνει από ρευστό ακόμη και στις αρχές Μαρτίου.

«Βρισκόμαστε υπό μεγάλη πίεση χρόνου», τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Αλλος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι "η παράταση του προγράμματος είναι η μοναδική λύση που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή".   

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ, έχοντας πιάσει «ταβάνι» σε σχέση με το πλαφόν που επιτρέπει η ΕΚΤ.

Πρόσφατα, ο Μηχανισμός Ενιαίας Εποπτείας Τραπεζών έστειλε επιστολή στις ελληνικές τράπεζες, με την οποία τους συστήνει να αποφεύγουν υπερβολικές τοποθετήσεις σε μη άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v