Τσίπρας: Δεν θα παραταθεί το μνημόνιο

Δεν κάνουμε πίσω δηλώνει ο Τσίπρας, μπορούμε να έχουμε συμφωνία εντός 15 ημερών. Ποια μέτρα υλοποιούνται άμεσα, ποια πηγαίνουν πίσω. Επίθεση σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τι είπε για φορολογικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες. Θα συσταθεί εξεταστική για το μνημόνιο.

Τσίπρας: Δεν θα παραταθεί το μνημόνιο

Όσοι περίμεναν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κάνει την περίφημη… κωλοτούμπα, διαψεύστηκαν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει ήδη φωτιά και από αύριο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι εταίροι και οι αγορές θα αρχίσουν ένα νέο γύρο «πεντοζάλη».

Ο Πρωθυπουργός, σε μια ομιλία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά στο τέλος της, ανέφερε ότι επιδιώκει συμφωνία με τους εταίρους. Παρά τα σαφή μηνύματα από την άλλη όχθη της διαπραγμάτευσης να μην επιμείνει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, επέλεξε ακριβώς το αντίθετο.

Προγραμματικές δηλώσεις ευήκοες στα αυτιά της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καλοδεχούμενες και με το παραπάνω από τους ψηφοφόρους. Αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις όμως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αλλεργία στους εταίρους της χώρας που κρατάνε το πουγκί με τα λεφτά, την ώρα που η ΕΚΤ έδειξε δείγματα γραφής με την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Με εκφράσεις, οι οποίες κατά κόρον χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική περίοδο, όπως αυτές της «μνημονιακής βαρβαρότητας» ο κ. Τσίπρας έκανε σαφές ότι επιμένει σε άρνηση της νέας παράτασης του Προγράμματος, στο πρόγραμμα γέφυρα – την οποία απορρίπτουν σε όλους τους τόνους από την Ε.Ε- και διευθέτηση του χρέους, με νέα εργαλεία, χωρίς αναφορά σε κούρεμα, αλλά με απόλυτη σαφήνεια ότι το χρέος στο 184% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο.

Αν απαλειφθεί η έκπληξη -για κάποιους- ότι ο Πρωθυπουργός μέσω των προγραμματικών επιλέγει να μείνει πιστός στις θέσεις του από την ομιλία του ξεχωρίζουν:

• Θα επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε το αδιέξοδο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας μαζί με όλους όσους στηρίζουν θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της.

• Το τοπίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη παραμένει δύσκολο αλλά είναι ήδη διαφορετικό. Η ατζέντα αλλάζει, η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο αλλά ως πρωταγωνιστής όχι ως κομπάρσος. Η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις δεν δέχεται εντολές.

• Η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι εύκολη, ο δρόμος ανηφορικός και θα τα καταφέρουμε, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

• Στόχος αμοιβαία επωφελής λύση και για την Ελλάδα και για τους εταίρους της. Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν θέλουν και οι εταίροι μας ας καθίσουν στο τραπέζι. Το 184% δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του. Είναι πρόβλημα πολιτικής λύσης και πολιτικών επιλογών.

• Η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να συνδυάσει τις πολιτικές που απορρέουν από Ε.Ε με τις ανάγκες του λαού.

• Το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του, τα καταστροφικά αποτελέσματα και τη λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου.

• Λόγω τεχνικών δυσκολιών δεν πρέπει να ζητείται τεχνική παράταση. προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό.

• Επιδιώκουμε συμφωνία με πρόγραμμα γέφυρα έως τον Ιούνιο. Είναι εφικτό τις επόμενες 15 ημέρες; Με έπεισαν οι επαφές στο εξωτερικό ότι παρά τις δυσκολίες είναι εφικτό.

• Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί αν υπάρχει διάθεση. Έχουμε σχέδιο δεν φτιάχνουμε τις προτάσεις τώρα.

• Το νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε που θα αποτυπωθεί σε μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα σέβεται τους κανόνες αλλά όχι τα παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα.

• Επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους. Αισιοδοξώ ότι θα το πετύχουμε.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας δεν υποχώρησε σε πολλά σημεία. Η ΕΡΤ ανοίγει ξανά, απολυμένες καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και διοικητικοί των ΑΕΙ επαναπροσλαμβάνονται, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται έως το τέλος του 2016 στα 751 ευρώ, από τα Χριστούγεννα του 2015 οι συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω από 700 ευρώ θα λάβουν και πάλι 13η σύνταξη…

Κόντρα στις παροχές, αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού δεν προβλέπονται παρά από την ανακατανομή των φορολογικών βαρών με στόχευση την οικονομική ελίτ και τα υψηλά βαλάντια ελευθέρων επαγγελματιών, 1,5 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού.

Αναλυτικά:

Δεν μπορούμε να ζητήσουμε παράταση

Αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο για να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για ένα νέο πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους επέμεινε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. «Το Μνημόνιο καταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και την λαϊκή ετυμηγορία. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα τεχνικών δυσκολιών να ζητείται παράταση».

Αισιοδοξώ ότι θα πετύχουμε τη συμφωνία. Θα είναι το σήμα ότι η Ευρώπη παραμένει πιστή στις αρχές της. Η Ευρώπη δεν θα οδηγήσει ένα λαό στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό ξυπνώντας έτσι τα «τέρατα».

Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν το ίδιο επιθυμούν οι εταίροι πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για να δούμε πως θα καταστεί βιώσιμο. Η εικόνα του χρέους τώρα δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση του. Το πρόβλημα με το χρέος δεν είναι θέμα τεχνικό. Είναι θέμα πολιτικό, όσο υπάρχει λιτότητα δεν θα λυθεί. Αν το συμφωνήσουμε αυτό η τεχνική για το χρέος θα βρεθεί μέσα από συναινέσεις.

Η κυβέρνηση εργάζεται για να συνδυάσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρώπη με τις απαιτήσεις της λαϊκής κυριαρχίας. Η τήρηση των κανόνων της ΕΕ για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι κανόνας. Η λιτότητα όχι.

«Εκαψαν τα σπαρτά»

Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των εταίρων μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα που ξέραμε ότι θα οδηγήσει σε πρωτοφανή συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας. Χάσαμε το 1/4 του ΑΕΠ, 1,5 εκατομμύρια έχασαν τη δουλειά τους, 2,5 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το χρέος έφτασε το 180% του ΑΕΠ.

«Στις Βρυξέλλες μου είπαν ότι αρχική πρόταση των εταίρων ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση και η Αθήνα ζήτησε να γίνει δίμηνο». Αποκαλύπτεται ποιος είναι υπεύθυνος σε αυτή την προσπάθεια να αποτύχει η Ελλάδα.

Η φαντασίωση της μικρής παρένθεσης στο Μνημόνιο ξεχνά πως υπάρχει ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί. Δεν θα επιτρέψουν τέτοια εξέλιξη. Μόνο με τη στήριξη τους θα βγάλουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από το φαύλο κύκλο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση φεύγοντας «έκαψε τα σπαρτά». Δημιούργησε με δική της ευθύνη μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση για τη νέα κυβέρνηση, ώστε να την αναγκάσει να ξαναμπεί στο μνημόνιο.

Εχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών – Θα εφαρμόσω τις δεσμεύσεις

«Εχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης περνούν μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους αλλά και μια σύγκρουση με ένα κατεστημένο στο εσωτερικό.

«Διαβεβαιώνω τους έλληνες βουλευτές και τους πολίτες ότι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις». Η δέσμευση αυτή είναι θέμα τιμής, σημείωσε.

Όπως είπε ο λαός έκανε μια γενναία επιλογή και δεν υπέκυψε στο φόβο γιατί όσοι κυβέρνησαν είχαν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο. Αυτό θα το ανατρέψουμε αποκαθιστώντας μεταξύ άλλων και τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Οι παρεμβάσεις

Το χρονικό πλαίσιο που συζητάμε με τους εταίρους είναι αυτό που καθορίζει την στρατηγική και στήνεται σε όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Πρώτη προτεραιότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, από την Τετάρτη το πρωι είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε:

- παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

- αποκατάσταση αντισυνταγματικά απολυμένων, όπως οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι σχολικοί φύλακες και οι πανεπιστημιακοί. Δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, θα γίνει στο πλαίσιο των προβλέψεων που υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό.

* Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τη μεγαλύτερη θεσμική ανασυγκρότηση στη χώρα. Ξεκίνησε ήδη με τη δομή της κυβέρνησης. Εντός εξαμήνου θα γίνει επεξεργασία των δομών των δέκα υπουργείων για καλύτερο συντονισμό.

* Προχωράμε σε αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης και των προνομίων υπουργών και βουλευτών. Αμεσα θα αποσυμφορεί η δημόσια διοίκηση από συμβούλους και μετακλητούς υπάλληλους και μειώνεται στο μισό ο στόλος των 750 Ι.Χ. Θα πουληθούν οχήματα που κοστίζουν έως και 700.000 ευρώ. Θα πουληθεί ένα από τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Ζητούμε από την Πρόεδρο της Βουλής να εξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.

* Περιορίζεται κατά 30% το προσωπικό του Μαξίμου και κατά 40% η φρουρά του πρωθυπουργού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι υπουργοί.

* Θα στηρίξουμε τους Δημόσιους υπαλλήλους. Καταργούνται οι μνημονιακές ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης και θα αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο που όμως θα τιμωρεί τους επίορκους. Προωθείται ρύθμιση για αξιολόγηση με αξιοκρατικά κριτήρια και αλλάζει το σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Θα υπάρξουν κινήσεις για να μειωθεί η επαφή πολίτη-δημόσιου υπαλλήλου για να μην υπάρχει «μικρή διαφθορά». Καμία υπηρεσία δεν θα ζητά στοιχεία από τους πολίτες όταν υπάρχουν σε άλλη κρατική υπηρεσία, έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.

* Αλλάζει ο Καλλικράτης για να στηριχθούν οι ΟΤΑ. Θα προηγηθεί διαβούλευση.

* Μάχη απέναντι στην υψηλή διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Συγκροτήθηκε ειδικό χαρτοφυλάκιο για τον συντονισμό των αρχών. Βάζουμε τον πήχη ψηλά:

1) Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι λίστες: η λίστα της αρχής για νομιμοποίηση εσόδων, λίστα Λαγκάντ και λίστα Λιχνεσταϊν.

2) Συγκροτείται μηχανισμός στα τελωνεία για 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο από παρεμπόριο σε καύσιμα και τσιγάρα

3) Υιοθετούμε τις σύγχρονες τακτικές για εντοπισμό τριγωνικών συναλλαγών

4) Ελεγχος των δημοσίων συμβάσεων.

5) Τέλος στα θαλασσοδάνεια που συντηρούν ένα φαύλο καθεστώς.

* Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα. Καταργούμε τις διατάξεις που δίνουν ασυλία σε ΤΧΣ, διοικήσεις τραπεζών και ΤτΕ.

* Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Για να διερευνήσουμε τις ευρύτερες ευθύνες, όχι να εκδικηθούμε τους πολιτικούς αντιπάλους.

* Ενεργοποιούμε ελέγχους σε περιπτώσεις συμβάσεων που υπάρχουν ενδείξεις παρανομιών.

* Εγγυόμαστε καθολική πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της ενημέρωσης. Επανασυστήνεται η ΕΡΤ από μηδενική βάση αποκλειστικά με πόρους από το ανταποδοτικό τέλος. Χωρίς προκλητικές αμοιβές και κάστες αλλά και χωρίς ρεβανσισμούς.

* Εφαρμόζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τα κανάλια. Μπαίνει τέλος στα χαριστικά δάνεια και προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για την σωστή αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Δημοκρατία παντού

Στόχος μας είναι η Δημοκρατία παντού. Η αστυνομία θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών. Επαναφέρεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. Αναβαθμίζεται η εκπαίδευση, ενώ η ΕΥΠ μετονομάζεται σε Υπηρεσία Εθνικής Κυριαρχίας με αποκλειστικό αντικείμενο την εξωτερική ασφάλεια.

Προχωρά η αναγνώριση ιθαγένειας σε παιδιά δεύτερης γενιάς. Το μεταναστευτικό παραμένει ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και θα πρέπει να βρεθεί λύση σε αυτό το επίπεδο.

Τα φορολογικά

Οι ελίτ και τα ανώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών ποτέ δεν πλήρωσαν όσα θα έπρεπε. Η φορολογική δικαιοσύνη είναι άγνωστη λέξη στη χώρα μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να βάλει τέλος. Κάθε πολίτης και επιχείρηση θα συνεισφέρει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Δεσμευόμαστε για ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα:

* Καθιερώνουμε ενιαία και απλή φορολογική κλίμακα χωρίς αστερίσκους. Θεσπίζουμε αφορολόγητο σε 12.000 ευρώ και προχωράμε σε καταγραφή της περιουσίας εντός και εκτός Ελλάδος μέσω περιουσιολογίου.

* Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015. Ζητώ όμως από τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του 2014.

* Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παίρνουμε μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης. Τέλος στις τροπολογίες και τις εξαιρέσεις. Κάθε αλλαγή θα κωδικοποιείται άμεσα.

* Πρέπει άμεσα να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φτάνουν τα 72 δισ. Προχωράμε άμεσα σε μέτρα ρύθμισης σε Δημόσιο και Ταμεία. Θεσπίζουμε 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Καταργείται η ρύθμιση που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών στο Δημόσιο σε «διαρκές». Ο νόμος θα εφαρμόζεται αλλά θα εφαρμόζεται με δικονομικές εγγυήσεις.

* Επανέρχονται οι δικονομικές ρυθμίσεις προστασίας και σταματά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε βάρος μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Τα εργασιακά

Τέλος σε πολιτικές που επιτρέπουν ασυδοσία των εργοδοτών. Σε συνεργασία με τον ILO επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις και η διαιτησία, καθώς και οι τριετίες. Επίσης:

* Σταματά η διάκριση με βάση ηλικιακά κριτήρια. Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων.

* Είμαστε πιστοί στη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή θα γίνει σταδιακά έως το 2016 για να υπάρξει αρμονική προσαρμογή των κοινωνικών εταίρων με τους οποίους θα επιδιώξουμε συμφωνία.

* Πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας για να πάρουν ανάσα τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιτάχυνση θα υπάρξει μετά την συμφωνία με τους εταίρους. Το πακέτο Γιούνκερ θα στραφεί κατά προτεραιότητα σε αυτό.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους. Χωρίς αυτή η χώρα θα είναι καταδικασμένη να βυθίζεται σε υφεσιακό σπιράλ.

Χρειαζόμαστε κίνητρα για νέες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες στα πλαίσια του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων. Απαιτείται ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ζητάμε, όπως Γάλλοι και Ιταλοί, να μην συνυπολογίζεται στο έλλειμμα.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν κομβικό ρόλο. Δεν θα συνεχίσουμε όμως το έγκλημα του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας για να πληρώνει ένα μη βιώσιμο χρέος. Δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε και δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο. Σε αυτή την προοπτική κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα.

Τράπεζες

Υπέρ της αναπτυξιακής τράπεζας τάχθηκε ο πρωθυπουργός. Είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ ώστε να ασκεί χωρίς περιορισμούς το κράτος τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες. Πάντα θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

* Οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν την εκπλήρωση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων. Οι τράπεζες θα παίξουν ρόλο στην οικονομία.

* Ιδρυση ενδιάμεσου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα προστατεύει τους αδύναμους και θα μεριμνά για την μη επιβάρυνση των ισολογισμών των τραπεζών. Μέχρι την κατάθεση των νομοθετημάτων απαγορεύεται ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα χωρίς έγκριση των δανειοληπτών.

Κοινωνική ασφάλιση

Θα διερευνηθεί το θέμα του PSI και θα γίνει καταλογισμός των ευθυνών. Πρώτη δέσμευση ότι δεν θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει το e-mail Χαρδούβελη. Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση επικουρικών συντάξεων.

* Πρώτο μέτρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους η χορήγηση 13ης σύνταξης από το 2015 σε όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ.

* Για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργείται ειδικό Ταμείο στο οποίο θα δοθούν έσοδα από την αξιοποίηση κρατικού πλούτου.

Υγεία

Πρωταρχική αποστολή να επουλωθούν οι πληγές. Ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας και δημοκρατική αναδιάρθρωση των διοικήσεων. Καταπολέμηση διαφθοράς στις προμήθειες.

Παιδεία

Πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Θα αρχίσει διάλογος για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Αυτό θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας, χωρίς αιφνιδιασμούς. Αμεσα θα καταργηθεί η Τράπεζα Θέματων.

Για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας ορίστηκε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός. Μακροχρόνιο σχέδιο για να επιστρέψουν στη χώρα οι νέοι με τα πολλά πτυχία που εγκατέλειψαν τη χώρα.

Εξωτερική πολιτική

Θα προωθούμε ειρηνική επίλυση των διαφορών, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου. Είμαστε προσηλωμένοι στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Θα διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Κεντρικό ρόλο θα έχει ο Μανώλης Γλέζος και η ειδική επιτροπή.

*Το πλήρες κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v