Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νικητές των Βραβείων Επιχειρηματικότητας ΒΕΘ

Ττέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που ενίσχυσαν την εξωστρέφειά τους, επένδυσαν στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα και συνεχίζουν να αντέχουν στον χρόνο βραβεύτηκαν στο πλαίσιο των «Βραβείων Επιχειρηματικότητας ΒΕΘ.

Οι νικητές των Βραβείων Επιχειρηματικότητας ΒΕΘ

Ενίσχυσαν την εξωστρέφειά τους, επένδυσαν στην καινοτομία και στη δημιουργικότητα, συνέχισαν να ανθίστανται στο χρόνο. Ο λόγος για τέσσερις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο των «Βραβείων Επιχειρηματικότητας ΒΕΘ».

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που εγκαινίασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με αιχμή του δόρατος επιχειρήσεις-μέλη του που την περασμένη χρονιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να επιτύχουν θετικές επιδόσεις στηρίζοντας την οικονομία και την απασχόληση.

«Βραβεύουμε επιχειρήσεις που όχι μόνο κατάφεραν να πετύχουν θετικές επιδόσεις, αλλά στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας στήριξαν την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Αυτή την επιχειρηματικότητα βραβεύουμε, την επιχειρηματικότητα που αποτελεί το όχημα για την ανάπτυξη αυτού του τόπου, που άντεξε στην κρίση, που παρουσίασε θετικά αποτελέσματα, που επέδειξε αποτελεσματικότητα, που διεθνοποίησε τη δραστηριότητά της, που επένδυσε στην καινοτομία, που τα κατάφερε, παρά την υψηλή, αυξανόμενη και συσσωρευμένη φορολογική επιβάρυνση, τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας, την πιστωτική συρρίκνωση», τόνισε κατά την ομιλία του, στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Οι δικές τους ιστορίες -αλλά και οι ιστορίες χιλιάδων άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, που καταφέρνουν να επιβιώνουν απέναντι στην κρίση- λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια ως πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισήμανε επίσης ότι το επιχειρείν, και δη το μικρομεσαίο, αποτελεί την κινητήριο δύναμη για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη ημέρα, για την οικοδόμηση ενός υγιούς μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα επιτρέψει την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι απαιτείται η μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής, από το δόγμα της σκληρής λιτότητας στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, η ώθηση στην ανάπτυξη, με γενναίες πολιτικές για τη στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα και αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος.

Τζιτζικώστας: Χρειάζεται νέα συμφωνία με την Ευρώπη

Στη στενή συνεργασία της περιφέρειας με τα Επιμελητήρια και δη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ υπογράμμισε ότι «σε 24 μήνες το ποσοστό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από 53% έφθασε σε 92%. Μέσω του προγράμματος για την ενίσχυση ΜμΕ που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ-ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτήθηκαν 2.500 ΜΜΕ, ενώ επιτεύχθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα και άλλων περίπου 1.500 επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σημείωσε ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. «Η παρουσία των τραπεζών στον ELA αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Το αυξημένο κόστος του χρήματος, το υψηλό κόστος ενέργειας, η τεράστια γραφειοκρατία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το επιχειρείν», σημείωσε ο κ.Τζιτζικώστας.

Στις επιχειρήσεις που κόντρα στην κρίση αναπτύσσονται και επενδύουν εστίασε κατά το χαιρετισμό του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα Βαγγέλης Ιωάννου. Επισήμανε, μάλιστα, την ανάγκη το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να προσανατολιστεί στην ποιότητα, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Προέτρεψε τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας να αξιοποιήσουν την εγγύτητά τους με τις αγορές του εξωτερικού και να μετατρέψουν σε πλεονέκτημα το μειονέκτημα της απόστασης από την Αθήνα.

Ο κ. Ιωάννου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται 100 μεταποιητικές και πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Όπως είπε, οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς έχουν ξεπεράσει τα 440 εκατ. ευρώ και η αξία των εξαγωγών των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο τέως πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γιάννης Χατζηδημητρίου τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ακόμη πιο δυναμικά τη βράβευση των επιχειρήσεων-μελών του. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν πιο μαζικά σε ανάλογες προσπάθειες, καθώς μπορούν να αποκομίσουν μόνο θετικά αποτελέσματα.

Οι βραβεύσεις

Το βραβείο Καινοτομίας απονεμήθηκε στην επιχείρηση Computer Systems. Η επιχείρηση έκανε τα πρώτα της βήματα το 2008 ως εργαστήριο επισκευής φορητών υπολογιστών. Ιδρυτής της ο ηλεκτρονικός μηχανικός Παναγιώτης Καρυδόπουλος.

Μαζί με τους συνεργάτες του υλοποιούν ερευνητικά έργα με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε. σε τεχνολογίες αιχμής όπως είναι η ανάκτηση δεδομένων και οι μέθοδοι επισκευής εξαρτημάτων BGA (που χρησιμοποιούνται σε όλες τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας και λόγω σχεδιαστικής αστοχίας παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό βλαβών).

Η επιχείρηση από την αρχή της λειτουργίας της στόχευσε στην παροχή υπηρεσιών σε πελάτες της διεθνούς αγοράς. Μάλιστα μέσω ιδιαίτερα δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου η επιχείρηση έχει πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες σε πελάτες από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το βραβείο στον κ. Καρυδόπουλο απένειμε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το βραβείο Νέας- Δημιουργικής Επιχείρησης απονεμήθηκε στην Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές. Η μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, παραγωγής αιθέριων ελαίων, εκχυλισμάτων και χειροποίητων φυτικών καλλυντικών, Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές δημιουργήθηκε το 2011.

Μέσα στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της Πήγασος, η επιχείρηση διαθέτει στην ελληνική αγορά 53 ενεργούς κωδικούς με την ετικέτα και την επωνυμία της, ενώ συνεργάζεται και απορροφά συστηματικά, την φυτική παραγωγή 26 βιολογικών καλλιεργητών της Βόρειας Ελλάδας.

Έχει συνάψει συνεργασίες με ισχυρά ονόματα στο χώρο των εταιριών διακίνησης και εμπορίας βιολογικών αλλά και συμβατικών τροφίμων. Τα προϊόντα της εξάγονται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο και Αλβανία, ενώ σύντομα αναμένεται στην παλέτα των χωρών να προστεθεί και η Κίνα. Το βραβείο απένειμε στον κ. Μωραϊτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα Βαγγέλης Ιωάννου.

Το βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας απονεμήθηκε στην εταιρία Σταμάτης Προίκας Α.Ε. Η εταιρία βρίσκεται στο Σοχό, παράγει παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Είναι η εταιρία που με το γνωστό της προϊόν Κασέρι Σοχού Προίκα, συνόδευσε τα γεύματα σε τρεις γενιές καταναλωτών που το εμπιστεύονται και το απολαμβάνουν.

Παράλληλα αφουγκραζόμενη τις νέες τάσεις της αγοράς, υπήρξε πρωτοπόρα στην δημιουργία τυριών νέας γενιάς με τη διατήρηση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών στοχεύοντας στην ανάδειξη μίας μεγάλης αξίας που είναι η «γνώση της γεύσης».

Η εταιρία Σταμάτης Προίκας ΑΕ ακολουθώντας πιστά τη βαριά της κληρονομιά, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξωστρέφειας κατόρθωσε το 2014 να διπλασιάσει τις εξαγωγές της έναντι του 2013 έχοντας πλέον παρουσία σε Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιταλία αλλά και στις χώρες του Κόλπου.

Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας η Ελένη Προίκα από την αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Μάγδα Καρακόλη.

Το βραβείο Επιχείρηση - Παράδοση που αφορά στην επιχείρηση που άντεξε στο χρόνο απονεμήθηκε στην εταιρία «Παπαγεωργίου». Η ιστορία της επιχείρησης παραδοσιακών γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, λουκουμιών και άλλων παραδοσιακών ζαχαρωδών προϊόντων «Παπαγεωργίου» ξεκινά το 1926 όταν ο τεχνίτης ζαχαρωδών Λάζαρος Παπαγεωργίου ανοίγει το δικό του κατάστημα-εργαστήριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίου Μηνά. Δέκα χρόνια αργότερα, με τη ζήτηση συνεχώς να αυξάνεται, η επιχείρηση επεκτείνεται και αποκτά υποκατάστημα στην οδό Μοναστηρίου.

Σήμερα η εταιρία έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς. Ο Λάζαρος και ο Δημήτρης Παπαγεωργίου προσπαθούν να συνταιριάσουν το σήμερα με το χθες, παραμένοντας σταθεροί και συνεπείς στην παράδοση και στο όραμα του ιδρυτή της επιχείρησης. Τα προϊόντα της εταιρίας, που φτιάχνονται με τις αναλλοίωτες στο χρόνο συνταγές, είναι πλέον 17 είδη γλυκών του κουταλιού, 15 είδη μαρμελάδων, ποικιλία λουκουμιών, βανίλιες, μαστίχες και βυσσινάδα. Παράλληλα τα άκρως ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα της εταιρίας έχουν παρουσία σε αγορές του εξωτερικού με έντονο το ελληνικό στοιχείο όπως είναι οι Αμερική, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Βουλγαρία.

Το βραβείο στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Λάζαρο Παπαγεωργίου έδωσε ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων Γιάννης Χατζηδημητρίου.

Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στη ΔΕΘ-Helexpo

Η συμβολή της, από το 1926 μέχρι και σήμερα, στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση της Βόρειας Ελλάδας είναι διαχρονική και αναμφισβήτητη. Το ειδικό βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κυριάκος Ποζρικίδης.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης, ήταν την Τράπεζα Πειραιώς, χορηγοί η ΔΕΘ- Helexpo και η Αττικό Μετρό και υποστηρικτές η ACS και η grafis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v