Praet (EKT): O ELA καλύπτει βραχυπρόθεσμες ανάγκες

Η ΕΚΤ μπορεί να εγκρίνει την παροχή ρευστότητας μόνο όταν υπάρχουν αξιόπιστες προοπτικές, δήλωσε ο Peter Praet. O ELA πρέπει να είναι "γέφυρα για κάπου", τόνισε σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Praet (EKT): O ELA καλύπτει βραχυπρόθεσμες ανάγκες

Η παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) αφορά μόνο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες και είναι σημαντικό να είναι "γέφυρα" για κάτι άλλο, δήλωσε την Τρίτη το μέλος του Διοικητικό Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet. 

"O ELA είναι μόνο για πολύ βραχυπρόθεσμες ανάγκες" ανέφερε σε συνέδριο στο Λονδίνο ο κ. Praet. O ίδιος πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ο ΕLA να μην είναι "μια γέφυρα στο πουθενά, ότι είναι μια γέφυρα για κάπου". "Είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε αυτό" τόνισε. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μεταφέροντας το βάρος της χρηματοδότησης στον ELA και στην ΤτΕ. Ωστόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει τη χρηματοδότηση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Praet δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αλλά προειδοποίησε: "Η παροχή ρευστότητας σε θεσμούς, σε τράπεζες, ξέρουμε πως αυτό συζητείται σε ορισμένες χώρες. Η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει μόνο όταν υπάρχουν αξιόπιστες προοπτικές".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v