Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς άλλαξε το «σύστημα αμύνης»

Ενώ μέχρι το τέλος του 2014 οι ξένοι «πουλούσαν Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις εταιρείες», στη συνέχεια άλλαξαν στάση και πριμοδότησαν τις εισηγμένες με διεθνοποιημένο προσανατολισμό. Τα νούμερα για έντεκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

ΧΑ: Πώς άλλαξε το «σύστημα αμύνης»

Παρατηρώντας κάποιος χθες τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση κάπου προς το τέλος της, σημείωνε: «Γενικός Δείκτης +7,57%, Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης +8,14% (με τις τράπεζες στο +11,51%), Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης +5,33% και Δείκτης Μικρής Κεφαλαιοποίησης μόλις +0,40%».

Σε επίπεδο τριμήνου, η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει χάσει πολύ μικρότερο έδαφος σε σχέση το Γενικό Δείκτη (-5,95% έναντι -15,04%) ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου έχει υποστεί τις μικρότερες απώλειες τόσο σε σύγκριση με το Γενικό Δείκτη (-11,64% έναντι -39,3%) όσο και έναντι του Δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-32,9%).

Θεωρητικά λοιπόν -όπως προκύπτει από τα νούμερα- η μικρή κεφαλαιοποίηση αποτελεί αμυντικότερη τοποθέτηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες μετοχών.

Η πράξη ωστόσο είναι πολύ διαφορετική.

Στο Δείκτη Χαμηλής Κεφαλαιοποίησης συγκαταλέγονται είκοσι μετοχές: AS Company, Πετρόπουλος, Audiovisual, Flexopack, Inform Λύκος, Profile, Quest Holdings, Unibios, Αιολική, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΓΕ Δημητρίου, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΙΝΟΙΛ, Επίλεκτος, Ευρωσύμβουλοι, Κέκρωψ, Κλουκίνας, Μύλοι Λούλη, Παπουτσάνης και REVOIL.

Από μια πρώτη ματιά, διακρίνουμε πως η πορεία των μετοχών αυτών δεν είναι «παράλληλη» αλλά υπάρχουν συχνά μεγάλες αποκλίσεις από τίτλο σε τίτλο.

Βλέπουμε επίσης πως αρκετοί τίτλοι διακρίνονται για την σαφώς περιορισμένη εμπορευσιμότητά τους.

Και τέλος, διακρίνουμε από τη μια πλευρά εταιρείες με πολύ ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα (πχ Quest Holdings, PROFILE, AS Company, Μύλοι Λούλη, Πετρόπουλος, Flexopack) χωρίς να λείπουν όμως και κάποιες εταιρείες που αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτες προκλήσεις.

Άρα λοιπόν, η εξεύρεση ενός αμυντικού χαρτοφυλακίου δεν είναι τόσο θέμα υψηλής ή χαμηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά τοποθέτησης σε εταιρείες με έντονη εξωστρέφεια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που θα παραθέσουμε αμέσως μετά.

Με μια σημαντική διαφορά: ότι η πολύ καλύτερη συμπεριφορά αυτών των μετοχών κατά το τελευταίο εξάμηνο προήλθε κυρίως από την επίδοση του τελευταίου μήνα. Ενώ δηλαδή, μέχρι το τέλος του 2014 οι ξένοι «πουλούσαν Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις εταιρείες», στη συνέχεια άλλαξαν επενδυτική στάση, πριμοδοτώντας τις εισηγμένες που διαθέτουν διεθνοποιημένο προσανατολισμό.

Ενώ λοιπόν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε το τελευταίο εξάμηνο κατά 28,1% (-1,8% τον τελευταίο μήνα), είχαμε την πορεία των παρακάτω έντονα διεθνοποιημένων εταιρειών στο ταμπλό του ΧΑ:

-Τιτάνας (+19,95% στο εξάμηνο, +18,72% τον τελευταίο μήνα).

-Folli-Follie Group (+7,19% στο εξάμηνο, +10,5% τον τελευταίο μήνα)

-Autohellas (+14,8% στο εξάμηνο, +6,9% τον τελευταίο μήνα)

-Μυτιληναίος (-3,67% στο εξάμηνο, +24,1% τον τελευταίο μήνα)

-ΜΕΤΚΑ (-7,5% στο εξάμηνο, +2% τον τελευταίο μήνα)

-Motor Oil (-0,56% στο εξάμηνο, +11,76% τον τελευταίο μήνα)

-ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-37,7% στο εξάμηνο, +20,4% τον τελευταίο μήνα)

-ΕΛΒΑΛ (-29,5% στο εξάμηνο, +8,3% τον τελευταίο μήνα)

-Intralot (-2,94% στο εξάμηνο, +28,1% τον τελευταίο μήνα)

-Flexopack (-18,5% στο εξάμηνο, +12,74% τον τελευταίο μήνα)

- Πλαστικά Θράκης (+15,4% στο εξάμηνο, +31% τον τελευταίο μήνα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v