Σαμαράς: Δεν πρέπει να πέσει η χώρα στα βράχια

Μας οδηγείται σε νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. Δεν ψηφίσατε τίποτα και τώρα αποδέχεστε το 70% του Μνημονίου. Δεν θα αφήσουμε να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σαμαράς: Δεν πρέπει να πέσει η χώρα στα βράχια

«Οποιος αγαπά την πατρίδα θέλει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση. Αλλά επειδή την αγαπάμε δεν θα αφήσουμε να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή της πορεία», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα, επανέλαβε αλλά βλέπουμε ότι κανένα πρόγραμμα δεν είχατε, είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Η συνέπεια στο ψέμα και την πλάνη δεν είναι αρετή είναι βαρύ ελάττωμα. Αρετή είναι να πεις στον άλλο ότι με υπονόμευσες αλλά κοίτα να μην βλάψεις την πατρίδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι παρέλαβε τη χώρα με τεράστια ελλείμματα και παρέδωσε τη χώρα με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.

«Εύχομαι όταν βγαίνετε από το Eurogroup να είστε το ίδιο όρθιοι όπως και εμείς», είπε και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραλαμβάνει χώρα σε ανάκαμψη και όχι σε βαθιά ύφεση, όπως η ΝΔ.

Τόνισε ότι αν η νέα κυβέρνηση χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι του ΤΧΣ αυτά θα προστεθούν στο χρέος καθώς ο ίδιος δεν θα τα χρησιμοποιούσε. Παράλληλα τα ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις θα μείωναν περαιτέρω το χρέος, αλλά τώρα αυτό δεν φαίνεται να γίνεται.

«Θέλετε να χτίσετε στις επιτυχίες μας στις μεταρρυθμίσεις, αλλά βλέπω ότι θέλετε να γκρεμίσετε», σημείωσε και προσέθεσε ότι η χώρα αναβαθμίζονταν από τους διεθνείς οίκους ενώ τώρα υποβαθμίζεται.

«Κοιτάξτε να παραδώσετε καλύτερα τη χώρα από όπως τη βρήκατε», είπε στον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι έχουν φύγει ήδη 15 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις και η χώρα έχει γίνει πάλι πρωτοσέλιδο.

«Μην μας κάνετε μαθήματα διαπραγμάτευσης. Εμείς παραλάβαμε τη χώρα σε δραματική κατάσταση με μεγάλα ελλείμματα». «Δεν έχετε διαβάσει το email Χαρδούβελη. Είχε υπέρογκα μέτρα τα οποία εμείς απορρίψαμε. Δεν πήραμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας που μας ζητούσαν και πιάσαμε το στόχο του 2014».

«Είχαμε δεχτεί το 63% των μέτρων στην τελευταία αξιολόγηση και ο Βαρουφάκης μιλά για αποδοχή του 70%. Κάνετε την κολοτούμπα και δεν λέτε ούτε ένα συγνώμη».

Η μεταφορά της ρευστότητας στον ELA επιβαρύνει το τραπεζικό κόστος κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση του επιτοκίου στα έντοκα θα κοστίσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Φοβάμαι ότι πάτε για σύγκρουση από τη θέση της απόλυτης αδυναμίας», σημείωσε. «Τι θα γίνεται τώρα χωρίς κούρεμα», αναρωτήθηκε. «Πάτε για συμφωνία γέφυρα, αλλά αυτά μέχρι τώρα τα λέγατε μνημόνια».

Δεν μπορούν νομικά να μας διώξουν από το ευρώ, αλλά μπορούν να μας αναγκάσουν να το κάνουμε, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Φοβάμαι ότι θα πετύχετε το ακατόρθωτο: να ενώσετε τον ευρωπαϊκό Βορά και τον ευρωπαϊκό Νότο εναντίον της χώρας. Δεν έχετε εντολή να προκαλέστε σύγκρουση.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσέθεσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι λάθος γιατί θα αυξήσει την ανεργία, αν και δεν θα είναι casus belli για τους εταίρους. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα φέρει νέους φόρους. Το αφορολόγητο στα 12.000 θέλει 2,5 δισ. ευρώ. Μπορεί να στηριχθεί η 13η σύνταξη για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει από φέτος.

Εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέο αναγκαστικό δανεισμό και νέα προαπαιτούμενα για το νέο δάνειο.

Μόνο η Βρετανία προηγούμενους αιώνες χρησιμοποίησε τα ομόλογα χωρίς λήξη και σήμερα κάποιες λατινικές χώρες με μεγάλα επιτόκια και εσείς τα θυμηθήκατε, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ουάου» που θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v