Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Εδώ που είμαστε δεν υπάρχει επιστροφή

Δεν γυρίζουμε πίσω στα μνημόνια ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Εχουμε τη στήριξη του λαού, η θέση μας είναι ευρωπαϊκή. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση, θέλουμε δημοσιονομικό χώρο και χρόνο. Θα υλοποιηθούν στο ακέραιο οι προγραμματικές δεσμεύσεις. Είμαι αισιόδοξος για τη συμφωνία.

Τσίπρας: Εδώ που είμαστε δεν υπάρχει επιστροφή

«Πρώτη φορά μια χώρα πριν καν αναλάβει δέχεται τέτοιες πιέσεις και εκβιασμούς. Αλλά είναι και η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δέχεται τέτοια στήριξη από την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την οποία και έλαβε χωρίς εκπλήξεις με 162 «ναι».

Εδώ που είμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στα μνημόνια και αυτό το ξέρουν στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αν αποδεχτούμε, όπως κάποιοι ζητούν, να συνεχίσουμε από το σημείο που σταματήσαμε θα είναι ως να δεχόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν έχει καμία ισχύ. «Ας έρθουν οι τεχνοκράτες της τρόικας να αναλάβουν τα υπουργεία. Ποιος στην Ευρώπη μπορεί να ζητά ο λαός να μην είναι κυρίαρχος».

«Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη. Η μόνη μας στήριξη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Πρέπει να τη διευρύνουμε, αλλά βλέπουμε υποστήριξη και από άλλους λαούς της Ευρώπης». «Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γ. Βαρουφάκης. Θα βρίσκεται η Ελλάδα. Μαζί θα είναι 10 εκατομμύρια άνεργοι και τα 2,5 εκατομμύρια φτωχοί».

«Είμαστε στο τέλος ενός κατεστημένου με καλά και κακά, αλλά και ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή των τελευταίων χρόνων. Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της παρούσας κυβέρνησης δεν θα ανοίξει το δρόμο της δικής τους επιστροφής».

Τις επόμενες μέρες κρίνεται αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να συνεχίσει μπροστά αλλάζοντας ή θα δώσει τη θέση της σε μια Ευρώπη του τρόμου και της γενικευμένης αποσταθεροποίησης, υποστήριξε.

«Η μικρή Ελλάδα παίζει ρόλο υπερασπιζόμενη οικουμενικές αξίες. Στόχος μια συμφωνία που θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις», είπε.

Σε αντίθεση με κάποιους εταίρους που θέλουν να παίξουν «με τη φωτιά και την επέκταση του ευρωσκεπτικισμού εμείς προσερχόμαστε με τη θετική ενέργεια γιατί είμαστε ο πλέον φιλοευρωπαϊκός εταίρος».

Σεβόμαστε το οικονομικό βάρος ορισμένων εταίρων, όπως η Γερμανία. Προειδοποιούμε ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία όχι με την εξόντωση, αλλά με την πειθώ. Ετσι έγινε η Γερμανία ηγέτιδα δύναμη στο ευρώ.

Οσοι ποντάρουν στη δύναμη τραυματίζουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως είπε:

* Διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά δεν είμαστε μόνοι. Εγινε το ελληνικό θέμα παγκόσμιο ζήτημα.
* Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Ακυρώθηκε μόνο του. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση. Το μνημόνιο ήταν το μέσο για την ολιγαρχία να συνεχίσει να διογκώνει τα κέρδη της, ενώ οι πολίτες γίνονταν φτωχότεροι.
* Τα χρήματα του δανείου δεν δόθηκαν για να στηρίξουν την παραγωγική βάση της χώρας. Δόθηκαν για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια το ευρωπαϊκό αλλά και για να επιστραφούν τα χρήματα στους δανειστές. Δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, αλλά πράξη αλληλεγγύης.
* Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση να μην συνοδεύεται από τιμωρητικούς όρους για το λαό. Αν συνεχίσουμε έτσι θα βρισκόμαστε διαρκώς στην ανάγκη για νέα δάνεια ώστε να πληρώνουμε τα προηγούμενα.
* Δεν θέλουμε να παίρνουμε νέα δάνεια από τους Ευρωπαίους. Θέλουμε αμοιβαία επωφελή λύση.
* Διαπραγματευόμαστε το ζήτημα του χρέους. Εχει άμεση σχέση με το δημοσιονομικό περιθώριο που χρειάζεται για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Με χρέος 180% του ΑΕΠ με μαθηματική ακρίβεια οδηγείσαι στο χείλος της χρεοκοπίας. Ετσι όμως οι δανειστές και οι λαοί που μας δάνεισαν θα χάσουν τα χρήματά τους. Το ζήτημα του χρέους είναι πολιτικό ζήτημα.
* Η λιτότητα γιγαντώνει το χρέος. Λέμε τέλος στη λιτότητα για να πάψει να γιγαντώνεται το χρέος.

Τι ζητάμε

Ζητάμε χώρο και χρόνο. Αυτό είναι το πρόγραμμα-γέφυρα. Μια συμφωνία για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μέχρι να φτάσουμε στην τελική συμφωνία. Νέο μνημόνιο θα ήταν αν συνοδευόταν από μέτρα λιτότητας. Δεν θα το ξαναφέρουμε από την πίσω πόρτα, τόνισε.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή δεν θα περιέχει μέτρα λιτότητας. Ούτε θα είναι νέο δάνειο. Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως το 1,9 δισ. από κέρδη των κεντρικών τραπεζών, ποσό που μας οφείλεται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί, όπως τα χρήματα του ΤΧΣ, να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Τι προτείνει η άλλη πλευρά

Τι ζητά η άλλη πλευρά; Αυτό αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Να συνεχίσουμε τη λιτότητα και να πάρουμε και άλλα δανεικά; Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα τονώσει τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, υποστήριξε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μας ρωτούν «αν έχουμε σχέδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα, αλλά αυτές πρέπει να συνδυάζονται με τις δημόσιες επενδύσεις και όχι με ξεπούλημα υποδομών».

Δεν ζητάμε παράταση

Οσο και αν το ζητούν δεν θα δεχτούμε παράταση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκαθάρισε. Η τρόικα έχει τελειώσει. Είμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση και επιδιώκουμε πολιτική λύση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Θέλουμε συμφωνία σε πρόγραμμα-γέφυρα για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία και σε απομείωση του χρέους που είχε συμφωνηθεί το 2012, αλλά ποτέ δεν διεκδικήθηκε από την ελληνική πλευρά.

Σεβόμαστε τους κανόνες

Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες της Ε.Ε., αλλά και τον ελληνικό λαό και τις επιλογές του, ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε πως κανείς θέλει να παίξει με τη φωτιά.
«Είναι λογικό πολλοί να μην ήθελαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι κατανοητό, αλλά όχι αποδεκτό. Τίποτα από αυτά που γίνονται για να βρεθεί η κυβέρνηση στα σχοινιά πριν αναλάβει δεν γίνεται αποδεκτό».

Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια

Ξέρατε ότι αν υπήρχε τεχνική παράταση μέχρι τον Ιούλη δεν θα είχε δικαιολογία η ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση, είπε κοιτώντας την αντιπολίτευση. «Σχεδιάσατε στην τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας».
«Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Οσο έχουμε το λαό στο πλάι δεν εκβιαζόμαστε και δεν φοβόμαστε κανέναν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος

Είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε το δύσκολο δρόμο της διαπραγμάτευσης. «Ακούμε ότι είμαστε έτοιμοι για κωλοτούμπα ή ότι πάμε τη χώρα στα βράχια». Θέλω να θέσω το ερώτημα στον Σαμαρά: είναι δυνατόν να παρουσιάζετε ξανά το success story της Ελλάδας; Κάνατε προεκλογική καμπάνια φόβου αλλά σήμερα ο λαός υπερασπίζεται τη θέση μας. Θα περίμενα αυτοκριτική.

Θα υποστηρίξει αύριο ο Αντώνης Σαμαράς τη θέση της Ελλάδας ή την παράταση που ζητά η Μέρκελ αναρωτήθηκε κοιτώντας τον πρώην πρωθυπουργό.

Θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

Οσα είπαμε αυτές τις τρεις μέρες θα γίνουν. Δεν θα είναι μονομερής ενέργεια. Θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. «Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει κατά».
Η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα πρώτα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η διευκόλυνση για τα κόκκινα δάνεια. Το δεύτερο η προστασία απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση.

Είμαι αισιόδοξος είπε ο πρωθυπουργός. Καλούμε την Ευρώπη να δικαιώσει την ευρωπαϊκή ιδέα όπως έκανε στο 1953 για τη Γερμανία, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v