«Κόλλησε» στο ανακοινωθέν το Eurogroup

«Εγινε πρόοδος αλλά όχι αρκετή για να υπάρχει κοινό ανακοινωθέν», ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μέχρι τη Δευτέρα, τονίζει. Δεν δεχόμαστε παράταση υποστηρίζει η Αθήνα. Ελπίζουμε σε «καθαρτική» διαδικασία τη Δευτέρα, λέει ο Βαρουφάκης.

«Κόλλησε» στο ανακοινωθέν το Eurogroup

Συνεχίζεται το θρίλερ για την Ελλάδα καθώς το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς καν να επιτευχθεί μια κοινή ανακοίνωση, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβλήθηκαν επί ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε κάθετη στο θέμα της παράτασης για το οποίο πίεσαν πολλές χώρες και έτσι δεν προχώρησε ούτε ο σχεδιασμός για αποστολή στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων του EWG για να εξετάσουν τις ελληνικές θέσεις. 

Ουσιαστικά κρίσιμη λεπτομέρεια υπήρξε η διατύπωση στο κείμενο και το κατά πόσο θα περιλαμβάνει τη λέξη «παράταση». Επαφές της τελευταίας στιγμής, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και του Μεγάρου Μαξίμου, οδήγησαν στην εμπλοκή. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο Β. Σόιμπλε έφυγε εκτιμώντας ότι υπάρχει συμφωνία, κάτι που δεν έγινε. 

«Ηταν ευκαιρία να ακούσουμε τη νέα κυβέρνηση. Καλύψαμε πολύ έδαφος, αλλά όχι αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν υπάρχουν πραγματικά συμπεράσματα για να ανακοινώσω», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup, αλλά και την πολύωρη προσπάθεια που ακολούθησε για να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση.

Εξετάσαμε μια σειρά θέματα, όπως το υφιστάμενο πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του μήνα και συζητήσαμε την πιθανότητα παράτασης. Κάποιοι υποστήριξαν ότι αυτή ήταν η λύση. Οι θεσμοί τόνισαν ότι είναι έτοιμοι για να δουλέψουν, αλλά απαιτείται μια πολιτική απόφαση». Σε αυτό θα κινηθούμε, προσέθεσε.

«Ηθελα να συμφωνήσουμε για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε τις επόμενες δύο μέρες. Δεν έγινε και τώρα θα συζητήσουμε περαιτέρω για να δούμε πώς κινούμαστε από τη Δευτέρα». Καλύψαμε πολύ έδαφος αλλά όχι αρκετό», τόνισε.

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι "έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να επεκτείνουμε" .

Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους, αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυσή μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία. Υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης σε πολλά σημεία και με πολλούς είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών .

Δεν δεχόμαστε παράταση

«Η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Εθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό τον αμοιβαία επωφελή συμφωνία, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα μέσω twitter ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, έστειλε μήνυμα: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή».

Εχουμε ένα δρόμο προς τα εμπρός

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια.

«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι.

Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα, πρόσθεσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Τα ραντεβού Τσίπρα

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία - γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Με τον Ουκρανό πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία και αναμένεται να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ποροσένκο να λάβει μέτρα για την προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v