Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Commerzbank: Πού οδηγεί η χθεσινή αποτυχία στο Eurogroup

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου τότε οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνονται σημαντικά, τονίζει η Commerzbank. Σε αυτό το σενάριο η ΕΚΤ θα μπορούσε να τραβήξει την... πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες.

Commerzbank: Πού οδηγεί η χθεσινή αποτυχία στο Eurogroup

To χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα καθώς δεν υπήρξε ούτε ανακοινωθέν, τονίζει η σε σχετικό report.

Η γερμανική τράπεζα προειδοποιεί ότι αν και το επόμενο Eurogroup αποτύχει τότε θα αυξήσει σημαντικά από το τρέχον 25% τις πιθανότητες πτώχευσης και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Αν η Ελλάδα δεν έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές τότε είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να... τραβήξει την πρίζα για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του περιορισμού του ELA.

Σε αυτήν την περίπτωση και για να αποτραπεί ένα bank run η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μεταξύ άλλων σε κεφαλαιακούς ελέγχους, αναφέρει η Commerzbank, προβλέποντας οικονομικό χάος και κοινωνική αναταραχή.

Τονίζει ακόμη πως ένα Grexit δεν θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης

Ωστόσο εκτιμά ως περισσότερη πιθανή μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών παρά το μαύρο σενάριο της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με την Commerzbank ο συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει την αποδοχή της συνέχισης ενός «προγράμματος». Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να λάβει επέκταση των ωριμάνσεων των διμέρων δανείων αλλά και νέα μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα οι δανειστές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων στο δημόσιο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κάτι που περιλαμβάνεται στην ατζέντα του.

Aξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο CEO της Commerzbank με δηλώσεις του τόνισε πως έχει πιθανά πλάνα για έξοδο της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι η τράπεζα έχει πολύ περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v