Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To σχέδιο Κουντουρά για τον τουρισμό

Η νέα στρατηγική και η «ατζέντα» άμεσων παρεμβάσεων της Ε. Κουντουρα.. Επανεξετάζεται η οργανωτική δομή του Τουρισμού, αναβαθμίζεται ο ΕΟΤ. Στο «μικροσκόπιο» οι παραχωρήσεις δημόσιων ακινήτων που έγιναν στην περίοδο του Μνημονίου. Στο στόχαστρο η αδήλωτη εργασία.

To σχέδιο Κουντουρά για τον τουρισμό

Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα του τουρισμού προαναγγέλλει η αρμόδια Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δημοσιοποιώντας τις προγραμματικές θέσεις του υπουργείου που κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Η υπουργός χαρακτηρίζει τον τουρισμό ισχυρό πυλώνα και «ατμομηχανή» της νέας εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας με καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με βασική φιλοσοφία «Τουρισμός για Όλους» η Ε. Κουντουρά μετέφερε τη δέσμευση πως «η Κυβέρνηση εγγυάται την ανοδική πορεία και την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού με έμφαση στην Ποιότητα και στο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών».

Κορυφαία προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ε. Κουντουρά, αποτελεί η αποσύνδεση της τουριστικής πολιτικής από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση. Κι αυτό, όπως εξήγησε, διότι «η τουριστική πολιτική, τόσο στη γενική της χάραξη, όσο και στους επιμέρους άξονές της , υπαγόταν σε υποχρεωτική έγκριση από την Τρόικα, στο πνεύμα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που μας επέβαλλαν, μέσω των ασφυκτικών και αντιαναπτυξιακών κανόνων και εντολών του Μνημονίου».

Σε αυτό το πνεύμα, οι βασικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του υπουργείου συνοψίζονται:

- Στη στήριξη της Μικρομεσαίας Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο. Συνέργειες σε επίπεδο τοπικών συνεταιρισμών, ενώσεων τοπικών παραγωγών και φορέων της αγοράς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.

- Στην αξιοποίηση του Πολιτισμού και του αστείρευτου φυσικού περιβάλλοντος που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Σε μορφές τουριστικής ανάπτυξης που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και δίνουν προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια.

Αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει μέσω της αναδιαμόρφωσης του ελληνικού τουριστικού «πακέτου», πέρα από το παλαιό και δοκιμασμένο δίπτυχο «Ήλιος και Θάλασσα» και τον μαζικό τουρισμό.

Έτσι, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του Τουρισμού Κρουαζιέρας, τον τουρισμό Υγείας και ευεξίας, τον Ιατρικό και τον Ιαματικό τουρισμό (έχουμε τις περισσότερες και ποιοτικότερες Ιαματικές πηγές στον κόσμο). Το ίδιο θα συμβεί και για τον πολιτιστικό, Θρησκευτικό και Οικολογικό τουρισμό, τον Αγροτουρισμό, Οινοτουρισμό και άλλες μορφές όπως , ο Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής , ο Προπονητικός Αθλητικός τουρισμός και ο Τουρισμός μεγάλων επαναλαμβανόμενων διεθνών αθλητικών γεγονότων (διαπιστώθηκε η ώθηση που προσέδωσε στα ξενοδοχεία της Πρωτεύουσας ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας) και την προβολή που έδωσε στην Πρωτεύουσα.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στον Συνεδριακό και τον Χειμερινό Τουρισμό καθώς εκτιμάται πως μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Βήμα - βήμα θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα στον Τουρισμό, δήλωσε η Ε. Κουντουρά.

Η «ατζέντα» άμεσων παρεμβάσεων

Η Ε.Κουντουρά περιέγραψε τις άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμα «μέτωπα» προαναγγέλλοντας:

• Την επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας, που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με έμφαση στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται αδιαφανείς διαδικασίες, συνθήκες ξεπουλήματος και γενικότερα ζημίες σε βάρος του Δημοσίου, της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος.

• Την Οργανική ένταξη του Τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

• Την εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ , αντίστοιχα με τους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς. Παράλληλα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.

• Την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή αξιοπρέπεια και η σταθερότητα.

Αλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα

Η αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο θεμάτων Τουρισμού Αναπληρωτής Υπουργός δημοσιοποίησε, ταυτόχρονα, ένα εκτεταμένο πλέγμα παρεμβάσεων από κοινού με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ,

Στην κατεύθυνση αυτή:

• Συζητείται και αναμένεται η λήψη αποφάσεων για ζητήματα Χωροταξικού Σχεδιασμού, τον εξορθολογισμό της φορολογίας και φορολογικών συντελεστών, τη ρύθμιση δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων και άλλες ελαφρύνσεις, καθώς και τη διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου με σαφή κριτήρια, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

• θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα από Κοινοτικούς Πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας της περιόδου 2015 - 2020, για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων.

• Προχωρά άμεσα το νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων με βάση υψηλά στάνταρ, έργο που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και συνδυάζεται με έναν νέο Κώδικα Ποιότητας των Ελληνικών Καταλυμάτων.

• Δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης και την επίλυση σειράς εργασιακών προβλημάτων στον Τουρισμό όπως και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

• Εξετάζεται η ενίσχυση της επενδυτικής αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων, για παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και άλλες καινοτόμες μορφές τουριστικού προϊόντος.

• Επανεξετάζεται η οργανωτική συγκρότηση του Τομέα Τουρισμού, με κατεύθυνση την ενδυνάμωση του ΕΟΤ με την επιστροφή των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και την ανάκτηση θεσμικών του αρμοδιοτήτων.

• Θα επιδιωχθεί το άνοιγμα νέων αγορών με ταυτόχρονη ίδρυση γραφείων του ΕΟΤ, καθώς επίσης και την επίτευξη συμφωνιών για απευθείας πτήσεις σε αυτούς τους νέους προορισμούς .

• Θα υιοθετηθεί νέα πολιτική αερομεταφορών, με απευθείας συνεννοήσεις και μείωση των φόρων που επεβλήθησαν για τη χρήση των ελληνικών συγκοινωνιακών υποδομών, με ακραίο παράδειγμα, τις υψηλές επιβαρύνσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είναι από τους ακριβότερους σε Ευρώπη και Μεσόγειο.
Επιπλέον, καθιερώνεται νέο, πιο ευέλικτο και απλοποιημένο σύστημα χορήγησης βίζας σε τουρίστες τρίτων χωρών (εκτός Σένγκεν), σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ.

Προτεραιότητα στον εσωτερικό τουρισμό

Η Ε.Κουντουρά διαβεβαίωσε πως είναι ενήμερη για προβλήματα του τουριστικού κλάδου και δεσμεύτηκε για ρεαλιστικές λύσεις που θα δίνουν προοπτική στον τόπο και τους επαγγελματίες του τουρισμού, με την υιοθέτηση ευρωπαϊκών προτύπων Και δοκιμασμένων πρακτικών.

Η υπουργός δεσμεύτηκε για απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια για 12μηνο τουρισμό, 365 μέρες το χρόνο που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του Εσωτερικού Τουρισμού. Όπως επεσήμανε η Ε. Κουντουρά θα επιδειχθεί η αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης του εσωτερικού τουρισμού που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης. Έτσι, προανήγγειλε την ενίσχυση και διεύρυνση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, Τουρισμού για Άτομα με Αναπηρίες και Τρίτης
Ηλικίας, μέσα από μια νέα συγκροτημένη στρατηγική και σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές.

«Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και πάλι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ για κάθε πολίτη. Οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες θα έχουν σημαντικό μερίδιο πλέον στα οφέλη του Τουρισμού» ανέφερε η Ε.Κουντουρά.

- Έμφαση θα δοθεί και στον ανθρώπινο παράγοντα με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και ολοκληρωμένη Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του δυναμικού του Τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

- θα προωθηθεί το μοντέλο της υποστήριξης και προβολής μεγάλων ελληνικών πόλεων όπως η Αθήνα , η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και άλλες πόλεις, ως City Break τουριστικούς προορισμούς. Αρκεί να σας αναφέρω για την Αθήνα ότι μέσα στο 2011 είχαν κλείσει 18 ξενοδοχεία, με περίπου 3.000 κλίνες.

Η υπουργός, τέλος, δεσμεύτηκε:

Ο Τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει την Ανάπτυξη. Και να δώσει προοπτική στην ξεχασμένη Ελληνική περιφέρεια.

• Πως η κυβέρνηση θα εργαστεί από κοινού με τους φορείς της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να προωθηθούν νέοι τουριστικοί προορισμοί .

• Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα και ευκαιρία που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο , για να προβληθεί η χώρα και το τουριστικό προϊόν, με ισχυρή παρουσία και προβολή σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις.

• Να εργαστεί σκληρά μαζί με τον Τουριστικό κόσμο και τους εργαζομένους στον Τουρισμό, με όλους όσους θέλουν να συμβάλλουν εποικοδομητικά σε αυτή την προσπάθεια για το καλό της πατρίδας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v